VRTNI CENTAR IVA Stabla koja vrt čine posebnim, a ne zauzimaju puno prostora

VVM | 14.10.2024. u 10:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Pravo rješenje za male, urbane vrtove i uske ulice su cijepljena kuglasta ili stupasta stabla koja su cijepljena na visinu koja ne premašuje 2,2 m. I malo drvo će vaš vrt učiniti ljepšim i zanimljivijim te će dvorištu dati privatnost, a opet neće smetati drugim biljnim vrstama.

Kad ga treba na brzinu pokositi, svaki je vrt veliki, ali su zapravo naši urbani vrtovi sve manji. U njima nema prostora za veliko drveće kao što su lipe ili hrastovi koji narastu 20 ili 30 metara, a opet ne želimo u vrtu saditi ni samo grmiće. Trebamo nešto što izgleda kao drvo, a da ne naraste jako veliko. I naše su ulice sve uže, a želimo drvorede.

Patuljasta stabla

Prilikom odabira drveća za male vrtove i uske ulice valja prvo razmotriti, i prije toga najbolje izmjeriti, koliko prostora imate, a to vrijedi i za velike vrtove. I malo drvo će vaš vrt učiniti ljepšim i zanimljivijim te će dvorištu dati privatnost, a opet neće smetati drugim biljnim vrstama. Imajte na umu da i patuljasta stabla mogu na kraju doseći visinu od šest metara. Zato su najbolja opcija cijepljena kuglasta ili stupasta stabla. Tu je kuglasti ili stupasti kultivar zbijenog rasta cijepljen na visinu od 2,2, 1,8 ili 1,5 metara. To stablo tj. podloga nakon cijepljenja više ne raste u visinu i ono će uvijek ostati iste visine. Takve su danas popularne Catalpa big. ‘Nana’, Acer plat. ‘Globosum’ i Robinija ps. ‘Umbraculifera’.

ipiccy_image_2.jpg

Catalpa b. ‘Nana’ je vrlo dekorativno, listopadno manje drvo. Ima pravilnu okruglastu krošnju koja može doseći tri metra širine. Listovi su prilično veliki (20 cm) i srcolikog su oblika. Lišće je svjetlozelene boje, a u jesen se mijenja u žutu. Cvijet i plod nemaju estesku važnost jer vrlo rijetko cvate i formira plod. Ne razvija površinsko i jako korijenje. Sporog je rasta i može doseći starost i do 60 godina. Zanimljivost kod katalpe su njezini ljekoviti listovi koji djeluju odbojno na insekte, a posebno na komarce, dok je s druge strane korijenje vrlo otrovno. Kultivar ima velike listove i pravi odličnu hladovinu. Iznimno je adaptivno drvo koje zahtjeva malo njege kroz godinu.

Robinia ps. ‘Umbraculifera’ je prekrasni kuglasti bagrem koji se kontejnirano može saditi tijekom cijele godine. Najčešća drvoredna visina ravnog stabla je 2,2 m. Ako je sadnica cijepljena na 150 cm visine onda joj je ukupna visina zajedno s krošnjom oko 2 metra. Pogodna je za male prostore i čini dobar soliter u manjim vrtovima i parkovima ali je također izvanredna vrsta za drvorede kod uskih ulica. Sadila se u drvorede još prije 300 godina. Međimurska sela su bila puna ovih drvoreda koji odaju poruku kontrole čovjeka nad prirodom. Acer platanoides ‘Globosum’ raste nešto sporije od prethodne dvije vrste, zahtjevniji je na uvjete uzgoja, teže podnosi sušu ali je zato dugovječniji i možda elegantniji. Visine cijepljenja (visine ravnog stabla) su i kod njega 2,2, 1,8 ili 1,5 metara.

cherry-blossom-6509_640.jpg

Prekrasne trešnje

Prunus serrulata Kanzan i Prunus Kiku-shidare prekrasne su ukrasne japanske trešnje koje nam dokazuju zašto Japanci toliko obožavaju trešnjin cvijet. Prunus serrulata Royal Burgundy su lijepa stabla purpurno crvenih listova i raskošnih roza cvjetova. Prunus cerasifera Nigra, japanska šljiva, također je purpurne boje lista dok je cvijet rozi. Kuglasta trešnja, Prunus fruticosa ‘Globosa’ nije tipični predstavnik grupe ukrasnih trešanja, jer joj osnovni ukras nije cvijet. Cvate u travnju jednostavnim sitnim bijelim cvjetovima, a plodovi joj se vrlo rijetko razviju. Osnovna dekorativna vrijednost ovog kultivara je oblik rasta, a to je okrugla, zbijena krošnja na ravnom stablu. Već u starosti od pet do šest godina izgleda kao odraslo drvo, a nakon toga raste sporo pa je preporučamo za male vrtove i drvorede u uskim uličicama.

Budite dobri, sadite drveće!
Vrtni centar Iva

Braće Radića 54, Štefanec

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web Shop: 098/180-8163

Maloprodaja: 040/337-741

www.vrtnicentariva.hr