U sklopu Erasmus+ projekta Elektrostrojarska škola Varaždin domaćin učenicima iz Portugala

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Od 5. ožujka 2018. do 16. ožujka 2018. godine, u drugoj polovici provođenja KA2 Erasmus+ projekta ECWORK – ECVET for work based learning, Elektrostrojarska škola Varaždin sa svojim partnerima iz gospodarstva, poduzećima Mobilisis, Solvis i Vin-projekt bit će domaćin učenicima iz Portugala.

Glavna ideja i cilj projekta je primjena i transfer ECVET metodologije u području praktične nastave učenika i studenata na međunarodnoj razini, prepoznavanje i priznavanje ECVET bodova i ujednačavanje ishoda učenja za praktičnu nastavu. Dakle, radi se takozvanom „bottomup“ pristupu.

U projektu sudjeluju dvije srednje strukovne škole i to Elektrostrojarska škola iz Varaždina (Hrvatska), koja je ujedno i nositelj te koordinator projekta, srednja tehnička škola Forave iz Lousada (Portugal), ustanova za obrazovanje odraslih IIEK Delta iz Atene, Grčka, Veleučilište Intercollege iz Nikozije, Cipar, ustanova za obrazovanje odraslih Fondo Formacion Euskladi SLL iz Bilbaa, Španjolska te IDEK, ustanova za pružanje savjetodavnih i edukacijskih usluga iz Pireja u Grčkoj.

Do sada su u projektu u realizaciji nekoliko intelektualnih rezultata i to: studija europskih kvalifikacija iz područja elektrotehnike/mehatronike, priručnik za nastavnike s područja praktičnog dijela obrazovanja, priručnik za poslodavce s područja praktičnog dijela obrazovanja, priručnik za učenike i studente s područja praktičnog dijela obrazovanja.

Od 5. ožujka 2018. pa do 16. ožujka 2018. godine provest će se pilot-praksa za učenike iz Portugala u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu te partnerskim poduzećima Mobilisis, Solvis i Vin-projekt. Učenici će u školskim laboratorijima i proizvodom procesu u poduzećima raditi na proizvodnji uređaja iz područja automatike, programiranja PLC-a i testiranja kompletnog gotovog proizvoda. ECVET bodovi bit će priznati u jednom i drugom sustavu obrazovanja.

Gotovo istovremeno (od 12. do 23. ožujka 2018. godine), dvojica učenika Elektrostrojarske škole, program tehničar za mehatroniku, bit će na istoj takvoj praksi u Portugalu, u gradu Lousado.

Valja spomenuti da će i ostali partneri (Grčka, Cipar i Španjolska) realizirati slične programe, ali na razini 5 koja je predviđena za polaznike prvog bolonjskog stupnja strukovnog obrazovanja ili na razini obrazovanja odraslih. Priprema zajedničkog usuglašenog programa praktičnog rada i transfera bodova za sve partnere realizirana je na petodnevnoj edukaciji s područja ECVET metodologije u Grčkoj u ožujku 2017. godine.

- Nakon provedene prakse i evaluacije cjelokupnog procesa, na trećem transnacionalnom sastanku dogovorit ćemo daljnje korake u radu na preostalim intelektualnim rezultatima. Po završetku projekta, na osnovi izrađenih priručnika za nastavnike, poslodavce i učenike, naši će učenici i škole, kao i ostali potencijalni korisnici iz EU, imati model transfera i priznavanja praktične nastave koja se realizira u inozemstvu - napomenuo je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos.

Završna konferencija projekta održat će se u rujnu 2018. u Varaždinu. Osim toga, projekt će biti predstavljen i na jednoj međunarodnoj konferenciji koja je posvećena ECVET metodologiji. Više o projektu možete saznati na www.ecwork.eu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.