OŠ VIDOVEC: Sa šest zemalja u projektu „Raznolikost i integracija”

Napisao/la: -

U Osnovnoj školi Vidovec, koja ove godine broji 381 učenika u 21 razrednom odjelu od čega je u Područnoj školi Nedeljanec 58 učenika u četiri razredna odjela, kreativnosti i aktivnosti oko raznih projekata ne nedostaje.

Kako kaže ravnatelj ove škole, Predrag Mašić, škola već tradicionalno vrlo aktivno počinje novu školsku godinu i to obilježavanjem Olimpijskog dana u znaku antičkih olimpijskih igara pa učenici svaku novu školsku godinu započinju u duhu olimpizma, a očito tako nastavljaju i dalje jer rezultati na natjecanjima i realizirani projekti to dokazuju.

Zanimljivi školski projekti

- Iako je obilježavanje Olimpijskog dana redoviti sadržaj školskih kurikuluma, posebnost u našoj školi je upravo tradicija simbolike antičkih olimpijskih igara. Projekt je osmislila i provodi ga učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Vidovec, Verica Ozmec - navodi ravnatelj Mašić, dodajući da je program svakog Olimpijskog dana prožet posebnostima nekog povijesnog razdoblja i pripadajućim utjecajem tog razdoblja na sportski život tog vremena. Naime, u sklopu tog školskog projekta održavaju se sportska natjecanja, prigodno umjetničko stvaralaštvo, susret s poznatim i lokalnim sportašima te se humanitarno djeluje.

S ciljem da se sportske aktivnosti nastave kroz godinu u OŠ Vidovec zaživjela je planinarska sekcija Čevo, Hrvatskog planinarskog društva MIV, čiji je voditelj za vidovečku školu vjeroučitelj Zoran Košić Čačić. Sekcija ima pedesetak članova, učenika OŠ Vidovec, a ovog proljeća osvojili su već vrhove Ravne gore i Kalnika dok uskoro planiraju osvojiti i Ivanščicu.

Da ne bi se ostalo u duhu sporta, mora se istaknuti kako je škola osjetljiva i po pitanju prihvaćanja raznolikosti.
Naime, OŠ Vidovec je zajedno sa školama iz Njemačke, Austrije, Poljske, Portugala i Turske dobila sredstva od strane Europske unije za projekt Erasmus+, pod nazivom „Raznolikost i integracija“ u trajanju od dvije godine. Kako navodi ravnatelj Mašić, tema je, za vrijeme u kojem živimo, izuzetno aktualna i značajna jer će okupiti učenike iz škola šest različitih zemalja oko osnovne niti vodilje, a to je uvažavanje i prihvaćanje raznolikosti.

- S kolegicom učiteljicom njemačkog jezika Leom Lesar-Dolenc boravio sam od 1. do 5. studenoga prošle godine u Njemačkim gradovima Marburgu i Gladenbachu na radnim sastancima sudionika projekta. Tijekom višednevnog boravka u Njemačkoj, mi smo kroz različite aktivnosti, upoznali se s naporima koje njemačka vlada čini kako bi se izbjeglice ili imigranti integrirali u njemačko društvo - objašnjava Mašić. Dodaje da su se imali prilike upoznati i s načinima kako se u Njemačkoj vodi briga i o nekim ranjivim društvenim skupinama i njihovoj integraciji u društvo te je tim sastancima isplaniran tijek dvogodišnjeg rada na projektu.

Iskustva drugih zemalja

Uz to je početkom ožujka ove godine petero učenika OŠ Vidovec boravilo je u Lisabonu, a početkom svibnja četvero učenika OŠ Vidovec boravilo je u Varšavi, u pratnji učiteljice njemačkog jezika Lee Lesar Dolenc i ravnatelja Mašića. Na ovim susretima učenici iz svih zemalja prezentirali su demografske slike svih šest zemalja koje sudjeluju u projektu, raspravljali su o ljudskim pravima, pitanjima emigracijskih i imigracijskih procesa, te predstavili organizaciju političkog života u svakoj pojedinoj zemlji. Krajem rujna 2018. godine, domaćin susreta bit će OŠ Vidovec.

Osim hvalevrijednih i brojnih projekata škola se može pohvaliti i uspjesima učenika. Vidovečki učenici sudjelovali su na Županijskoj smotri Lidrano te su najviše ocjene i prijedlog za državni Lidrano iz vidovečke škole dobila dva rada: u kategoriji samostalnog scenskog nastupa najbolja je bila Karla Zagorec iz 8. a razreda s pjesmom „Draga mama, tak bi štela“ (mentorica Kristinka Štefan, prof.) koja je na kraju i sudjelovala na državnom natjecanju te radiogra „Dobro Stablo“ u kojoj glume Albert Košić iz 5. a i Marko Grđan iz 5. b razreda, pripovjedačica je Lorena Sopić iz 5. a, a snimateljica i montažerka Estera Košić iz 7. b razreda.

S druge strane na županijskom Natjecanju iz hrvatskoga jezika plasirao se David Ister, učenik 7. c razreda koji je sa 61 bodom ostvario odlično 7. mjesto. Davidova mentorica bila je profesorica Sanja Biškup. U Kinodvorani Ivanec održana je završna priredba 37. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč na kojoj je učenica Manuela Mašić iz Vidovca s pjesmom “Oblaki letiju, letiju” osvojila prvu nagradu u konkurenciji od 130 autora i 207 radova.

Osim navedenih uspjeha, školska ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog Križa postiže iznimne uspjehe na natjecanjima. Prije nekoliko godina ekipa je bila najbolja na gradskom natjecanju i plasirala se na međužupanijsko natjecanje. Ove godine, ekipa u sastavu: Borna Horvat (7.c), Viktorija Vajdić (7.b), Karla Zagorec, Dora Krklec, Lucija Smiljan i Doris Kranjčec (8.b) bila je u samom vrhu po rezulatima. Njihova voditeljica je učiteljica kemije Martina Heček Paska.

Jednaki, a različiti

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja već desetljećima promiče značaj knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva, u vidovečkoj se školi mnogo čitalo u okviru projekta Jednaki, a različiti. Aktivnosti su se odvijale u školskoj knjižnici, gdje su učitelji, učenici, djelatnici Škole, ali i gosti iznenađenja sudjelovali u čitateljskom maratonu, odnosno, svakodnevnom glasnom čitanju prema mogućnostima glede rasporeda. S obzirom da je tema projekta jednaki, a različiti, čitala su se književna djela s tematikom različitosti, posebnosti, neponovljivosti, neprilagođenosti. Za čitateljski maraton posebno je opremljen i čitateljski kutak s tepihom, dekicom i foteljama kako bi se svi sudionici osjećali što ugodnije i opuštenije, a učenici su mogli donijeti i svoje jastučiće, dekice, prekrivače. Čitali su svi, a manifestacija je nastavljena i na satovima lektire, dramskoj i radijskoj skupini gdje su učenici dramatizirali i glumili dijelove knjiga s temom različitosti, gledali su se filmovi s istom tematikom, a učenici snimaju i radijsku emisiju Kimi.

dramska_skupina_u_HNK_Varazdin_s_predstavom_Paunas.jpg

dramska_skupina_OS_Vidovec.jpg

draga-domaca-riec-2017.jpg

projekt_Jednaki__a_razliciti.jpg
OS_Vidovec.JPG

projekt_Jednaki__a_razkiciti__Bajka_o_ribaru_i_ribici_.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.