CTK Varaždin u projektu s općinskim školama i udrugom s Visa

Napisao/la: VV -

Centar tradicijske kulture Varaždin započeo je u prosincu provedbu projekta „Mali čuvari tradicijske baštine“. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom SVIMA s Otoka Visa, Osnovnom školom Andrije Kačića Miošića (Donja Voća) i Osnovnom školom Svibovec (Svibovec Toplički).

Osnovni cilj projekta je povećati kompetencije (znanja, vještine i stavove) djece/učenika iz naselja u upisnom području dvaju partnerskih osnovnih škola u kontekstu očuvanja i promicanja kulturne baštine Varaždinske županije, a sve s naglaskom na lokalnu tradicijsku baštinu mikroregija Donja Voća i Svibovec Toplički.

U sklopu projekta stručnjaci CTK Varaždin i partnerske udruge SVIMA održati će niz radionica za djecu u obje škole. Nizom radionica obuhvatiti će se teme poput tradicijske kulture i dječjih prava, proučavanje tradicijskih običaja Voće i Svibovca te starih tradicijskih glazbala poput samica, gajdi, duda i diplica. Osim radionica, učenici obiju škola će u sklopu stručne ekskurzije posjetiti Ivaninu kuću bajki u Ogulinu te Zagreb u kojem će posjetiti Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i nacionalni folklorni ansambl LADO. U sklopu projekta će se održati izložba fotografija o tradiciji a nastalih na radionici osnova fotografije. Za kraj će učenici obje škole izraditi "Dječji glosar lokalne tradicije", u kojem će biti trajno zabilježeni svi termini i pojmovi koje će učenici naučiti tijekom radionica. Predviđeno trajanje projekta je 8 mjeseci.

U završnoj fazi projekta organizirat će se i okrugli stol po nazivom "Tamburaški orkestri/skupine u osnovnim školama Varaždinske županije - tradicija koja nestaje" koji će adresirati u zadnjih 10-tak godina uočen snažan trend nestajanja tamburaških orkestara/skupina u osnovnim školama Varaždinske županije (uspostavljenih u razdoblju 1970.-1995.), a koji su kod djece/učenika razvijali intrinzičnu potrebu za cjeloživotnim učenjem elemenata tradicijske kulture.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju rezultata natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.