Varaždin domaćin radionice "Inovativni turizam - kulturna baština kroz integrirane šetnje"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Varaždin domaćin radionice "Inovativni turizam - kulturna baština kroz integrirane šetnje" Foto: Grad Varaždin

Grad Varaždin bio je domaćin treće radionice Erasmus+ projekta "Inovativni turizam - kulturna baština kroz integrirane šetnje" te je tim povodom u Gradskoj vijećnici u utorak održan prijem za partnere na projektu.

Goste je primila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, uz ostale predstavnike Grada Varaždina. Tema radionice u Varaždinu bila je "Pripovijedanje kao komunikacijski alat".

- Gosti iz Poljske, Rumunjske, Turske i Danske će, uz ovaj radni dio, posjetiti i Varaždinske barokne večeri. Radi toga smo i ciljali da radionica bude u Varaždinu baš u ovo vrijeme. Sam projekt je dosta kompleksan i radi se o nekoliko paralelnih radnji. Cilj je, kao što mu i ime govori, inovativni turizam, da se ponudi jedan novi način i oblik turističke ponude, a on se sastoji od priča i svega onoga što se ne može naći u povijesnim knjigama, arhivama, zato jer nikada nisu bile zapisane već su to pojedinačna, individualna iskustva i osjećaji koje su ljudi imali u našem gradu. U kontekstu pričanja priča, ciljana publika su stariji ljudi, a ono što projekt zapravo želi postići je upravo tema radionice u Varaždinu – kako priče učiniti interesantnima mlađim generacijama. U tu svrhu, Varaždin kao partner snimio je nekoliko videa, predstavljanja projekata srednjoškolcima, kako bi našli najbolji model za te priče, jer šteta je da one ostanu nezapamćene i nezabilježene. Konačni cilj je izrada aplikacije koja će biti dostupna preko weba u smislu interaktivnog monitora koji se cijelo vrijeme može nadopunjavati novim pričama. Sve to ima i jednu zdravstvenu komponentu, da se potakne ljude da šeću, da obilaze ta mjesta o kojima se priča. Varaždin, kao i svi drugi gradovi, više ne mogu temeljiti svoj turizam na nečem što nije vezano uz priču, tako da je ovo jedan doprinos i poticaj drugima da prijavljuju takve projekte, bilo da se radi o udrugama, turističkim zajednicama ili nešto treće - rekal je Malenica.

- Odabrali smo ovaj projekt jer smo željeli aktivirati starije osobe iz našeg grada, a također i iz svih drugih gradova koji sudjeluju u projektu, da upotrebljavaju i prenose svoje znanje i priče koje su vrlo važne da ih čuju mlađe generacije. Na taj način pokrenut ćemo starije generacije kao i mlade da uče o kulturnoj baštini ovih gradova. Varaždin nam se zaista sviđa i sretni smo što smo imali priliku da ga obiđemo - istaknula je Andreea Elena Oprea, predstavnica iz Danske.

Ukupna vrijednost projekta je 186.928 eura od čega je za Grad Varaždin namijenjeno 14.955 eura. Nositelj projekta je sportska udruga iz Danske, a projektni partneri, uz Grad Varaždin, dolaze iz Španjolske, Rumunjske, Turske i Poljske. Projekt će trajati do početka 2021. godine.

Cilj projekta je razviti inovativni i svima dostupni turistički proizvod koji prikupljanjem kulturne baštine kroz međugeneracijske šetnje omogućuje građanima da dijele svoje videozapise putem aplikacije, dok istodobno motiviraju mještane, turiste, starije osobe i mlade da izađu iz svojih domova, kreću se i tako održavaju svoj um i tijelo zdravim te da budu društveno aktivni.

erasmus_varazdin_inovativni_turizam_2.JPG

erasmus_varazdin_inovativni_turizam_3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.