PSIHOŠPANCIR Poremećaj hranjenja kod adolescenata Foto: ilustracija

PSIHOŠPANCIR Poremećaj hranjenja kod adolescenata

Berta Bacinger Klobučarić, psiholog | 16.3.2019. u 15:36h | Objavljeno u Društvo

Poremećaji hranjenja, kao što su anoreksija i bulimija, podrazumijevaju one načine ponašanja vezane za prehranu koji štete fizičkom i mentalnom zdravlju osobe.

Anoreksija je značajno ograničavanje unosa hrane koje dovodi do drastičnog smanjenja tjelesne težine. Razlog anoreksije je strah od dobivanja na težini ili od debljanja zbog iskrivljenog doživljavanja svoje težine ili oblika tijela, uz nedostatak prepoznavanja ozbiljnosti trenutne niske tjelesne težine. Bulimija uključuje ponavljajuće epizode prejedanja uz gubitak kontrole nad jedenjem, nakon kojih slijede radnje "čišćenja" s ciljem sprečavanja dobivanja na težini (samoizazvano povraćanje, zloupotreba laksativa, prekomjerna tjelovježba...).

Poremećaji prehrane uglavnom su uzrokovani pritiscima iz društva koje diktiraju premršavi modeli. Simptomi poremećaja prehrane uključuju gubitak težine, natečene obraze zbog otečenih žlijezda slinovnica, suhu kožu, izgovore za izbjegavanje obroka, poricanje osjećaja gladi, zaokupljenost hranom na način brojanja kalorija, rituale kao što je rezanje hrane na male komadiće, i sl.

Poremećaji prehrane utječu na svaki organski sustav u tijelu. Dolazi do ometanja probave i normalnog pražnjenja želuca pa se javljaju mučnine, zatvor, oštećenja želuca. Nedostaju i važni elektroliti čime se remeti metabolizam što rezultira neurološkim smetnjama, problemima spavanja, hormonalnim poremećajima, ispadanjem kose, problemima rada bubrega, kolebanjem razine šećera u krvi. Tijelo kao energiju počne koristiti vlastita tkiva, a prvi se razgrađuju mišići, pri tome i srce čime raste rizik od zatajenja srca. Često povraćanje može uzrokovati upale grla.

Osobe s poremećajima prehrane često su depresivne i tjeskobne, imaju nisko samopoštovanje, osjećaj bezvrijednosti, probleme u kontroli emocija, nedostatak interesa za stvari u kojima su prije uživale, često se povlače iz socijalnih situacija.

Savjeti roditeljima:
Razgovarajte s djetetom o tome što su čuli i vidjeli u medijima - koje su poruke čuli o izgledu tijela i misle li da postoji samo jedan prihvatljiv oblik tijela? Razvijajte samopoštovanje. Promičite pozitivna ponašanja (poput ljubaznosti ili strpljenja), a ne izgled. Potražite kvalitete koje ima vaše dijete i istaknite ih. Potičite zdrave prehrambene navike, uvedite zajedničke obroke. Budite pozitivan uzor tako što ćete jesti zdravo, redovito vježbati i ne biti kritični prema vlastitom izgledu.