Konferencija o pripovijedanju: Mladog čovjeka u razvoju treba pokrenuti na izražavanje

MGA/Varaždinske vijesti | 28.8.2019. u 16:50h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je nedavno održana Konferencija o pripovijedanju u organizaciji udruge Kreativni studio "Logos" iz Varaždina. Treću godinu zaredom okupilo se pedesetak zaljubljenika u pripovijedanje – odgojitelji, učitelji, profesori, knjižničari, dramski pedagozi, članovi udruga i profesionalni pripovjedači.

Tijekom dvodnevne edukacije polaznici su slušali izlaganja predavača, razmjenjivali iskustva i primjere iz prakse s djecom vrtićke i školske dobi, sudjelovali na radionicama pripovijedanja i uistinu osjetili terapijsku moć priče na "Večeri pripovijedanja".

Na znanstveno-stručnom okruglom stolu s temom „Važnost pripovijedanja i igre u suvremenom odgoju i obrazovanju“ donijeli su niz zaključaka o uzrocima i posljedicama nedostatka međuljudske komunikacije, koji neposredno uzrokuje problem odgoja, odnosa roditelj – dijete, odnosa čovjeka prema čovjeku. Na tome se treba temeljiti odgoj od samih početaka putem igre koja kasnije prelazi u riječ, govor, izražavanje,
stvaranje, pripovijedanje…

- Mladog čovjeka u razvoju treba pokrenuti na izražavanje, doživljavati ga, slušati, suosjećati s njim, a pripovijedanje i učenje putem igre pomažu u razvoju djetetove komunikacije, potiču ga na izražavanje riječi, a putem riječi i osjećaja. Uzroke društvenih problema i otuđenja trebamo tražiti u sebi samima, pokrenuti i osnažiti sebe da bismo potaknuli druge – neki su od zaključaka rasprave.

U sklopu Konferencije predstavljene su slikovnica Plavi grad, Žuti grad autorice Ljerke Rebrović i knjiga "Što je smisao nastave književnosti?" autorice Ivane Bašić. Zaključak njezine knjige je da se sve mijenja, ali čovjek ipak ostaje dijaloško biće – biće priče, što potvrđuje riječi dramske pedagoginje i pripovjedačice Jasmine Žiljak Ilinčić koja kaže da je dragocjenost pripovijedanja u mogućnosti kreativnosti i izrazu interakcije govornika i slušatelja.

Označeno u