Varaždinski javni bilježnici obilježavaju Europski dan pravosuđa Danima otvorenih vrata Foto: Ilustracija

Varaždinski javni bilježnici obilježavaju Europski dan pravosuđa Danima otvorenih vrata

Varaždinske vijesti | 30.10.2019. u 08:38h | Objavljeno u Društvo

Europski dan pravosuđa koji je padao na 25. listopada, ustanovljen je 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije. Države članice Vijeća Europe ga od tada obilježavaju, a posebna se pažnja pridaje i javnom bilježništvu kao dijelu pravosuđa u 22 države članice EU.

Krovna udruga 40.000 javnih bilježnika koliko ih radi u državama članicama EU je CNUE (Vijeće notarijata EU) http://www.notaries-of-europe.eu/ , a zastupljeni su preko Predsjednika svojih nacionalnih komora. Stoga je i CNUE posebno aktivno u obilježavanju Europskog dana pravosuđa.

Hrvatski javni bilježnici, a samim time i varaždinski bilježnici, će obilježit Europski dan pravosuđa 2019. godine manifestacijom „Dani otvorenih vrata“ koja će se održati 30. listopada.

Ove godine je ta već tradicionalna manifestacija od posebne važnosti, jer se održava u godini u kojoj se obilježava 25 godina od obnove hrvatskog javnog bilježništva.

Informacija o uredima koji će toga dana u vremenu od 11 do 13 sati davati zainteresiranim građanima informacije o javnobillježničkoj službi biti će objavljen u svakom od ureda, mrežnoj stranici Hrvatske javnobilježničke komore www.hjk.hr te FB stranici HJK i drugim sredstvima javnog priopćavanja.

Svrha obilježavanja tog dana je približavanje javnobilježničke službe građanima te upoznavanje s pravnim sustavom i radom javnih bilježnika.

Posebno će se posvetiti pažnja novoj mogućnosti podnošenja prijedloga za upis u zemljišne knjige elektroničkim putem te općenito načinu na koji javni bilježnici u prometu nekretnina daju pravnu sigurnost i kupcu i prodavatelju.