FOTO: U Varaždinskim Toplicama održan dvodnevni program 27. izdanja „Kajkavijade“ Foto: XM Studio

FOTO: U Varaždinskim Toplicama održan dvodnevni program 27. izdanja „Kajkavijade“

Varaždinske vijesti | 20.11.2019. u 08:57h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskim Toplicama proteklog je vikenda održana tradicionalna manifestacija „Kajkavijada“. Već 27. izdanje ovog popularnog događanja okuplja djecu od najranije dobi do navršenih 18 godina, a sve s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine. Dvodnevno događanje rezervirano je za nastupe mališana vrtićke dobi, učenike nižih i viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce.

- Djeca se predstavljaju raznovrsnim programima koje su uz pomoć svojih voditelja uvježbali tijekom godine. I ovoga puta mogli smo uživati u izvrsnim recitacijama, recitalima, dramskim i scenskim igrama, pjesmama, plesu, folklornim koreografijama, prikazima dječjih igara i raznim drugim ostvarenjima na kajkavštini - rekla je Smirna Turkalj, predsjednica Društva Naša djeca Varaždinske Toplice.

„Kajkavijada“ okuplja izvođače iz županija kajkavskog govornog područja pa su osim djece i mladih iz Varaždinske županije, na okupljanje u Varaždinske Toplice stigli izvođači iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije. I dok je prijašnjih godina glavnom pozornicom prošlo i više od tisuću izvođača, ove se godine iz opravdanih razloga okupilo njih 300-tinjak.

- Naime, naše uobičajeno mjesto okupljanja, dvorana Hotela Minerva se obnavlja, pa smo program preselili u prostor kino dvorane „Ljubelj“, u kojoj smo bili ograničeni kapacitetom. Stoga smo zamolili sve sudionike da dođe s manjim brojem djece da bismo osigurali dovoljno komfora za izvođače i posjetitelje. No, manji broj sudionika ne znači i slabiju kvalitetu programa. Štoviše, i ove smo godine oduševljeni kvalitetom i raznovrsnošću izvedbi djece i mladih na kajkavštini - poručila je Turkalj.

Dugovječnost održavanja „Kajkavijade“ dokaz je njezine kvalitete, originalnosti i odlične prihvaćenosti od strane brojnih sudionika.

- Biti prisutan na kulturnoj i tradicijskoj sceni punih 27 godina, činjenica je na koju možemo biti itekako ponosni. Veseli kada u publici vidim voditelje grupa koji su i sami kao djeca nastupali u Varaždinskim Toplicama. Ponosna sam da naš grad svake godine odradi odličnu organizaciju, što ne treba čuditi s obzirom da su Topličanci oduvijek bili dobri i topli domaćini. Sve to ne bi bilo moguće da se u organizaciju ne uključi veliki broj volontera, koji na pripremi „Kajkavijade“ rade gotovo cijelu godinu - zaključila je Turkalj.

Ove godine kao posebni gosti manifestacije stigli su članovi Udruge invalida rada Grada Zagreba, koji su iz publike pratili cijeli program. Nije izostala niti izvedba djela književnice i novinarke Božice Brkan, koja za članove Društva Naša djecaVladimir Nazor“ iz Križa svake godine pripremi originalni materijal.