Matija Pongračić, svestrani mladi glazbenik koji je napisao skladbu i putuje na olimpijadu Foto: Krešimir Đurić

Matija Pongračić, svestrani mladi glazbenik koji je napisao skladbu i putuje na olimpijadu

VV | 10.2.2020. u 18:09h | Objavljeno u Društvo

- Natjecanje je prošlo vrlo uspješno i zadovoljan sam postignutim uspjehom. Najteže je bilo izdržati tijekom cijelog dana i biti koncentriran na svakom dijelu natjecanja, no sve u svemu odlično smo se proveli, naučili smo nešto te smo bogatiji za još jedno iskustvo – rekao je Matija Pongračić, učenik trećeg razreda Prve gimnazije i četvrtog Glazbene škole Varaždin nakon 3. Hrvatske glazbene olimpijade na kojoj je osvojio prvo mjesto. Zahvaljujući svojem rezultatu nastupit će na 5. Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi koja će se održati od 22. do 25. travnja na Cipru, no to nije njegovo prvo međunarodno natjecanje. Sudjelovao je i na 4. Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi na kojoj je osvojio srebrnu medalju. Mladi glazbenik koji je glazbu zavolio pjevanjem u “Štiglecima”, koji je napisao skladbu “Evening” i čije skladbe profesori često uspoređuju s djelima slavnog Sergeja Prokofjeva polako je počeo s pripremama za olimpijadu na Cipru, što je bio povod za razgovor. v

Snažan motiv za dalje

Koliko je važno sudjelovati na takvim međunarodnim natjecanjima?
Natjecanja poput Međunarodne glazbene olimpijade važna su najviše da upoznamo način poučavanja i interpretacije glazbe u ostalim zemljama Europe, upoznamo glazbenu kulturu i tradiciju drugih zemalja te da osjetimo zajedništvo koje nam glazba pruža. Ono što mi kod bilo kakvog uspjeha najviše znači jest to da pokažem samome sebi da mogu i motivira me za daljnje postizanje uspjeha. Posebno me veseli što je temelj ovog nedavnog uspjeha bila odlična suradnja dviju škola koje pohađam, Prve gimnazije Varaždin i Glazbene škole u Varaždinu, kao i moja ekipa svirača i pjevača te moje mentorice Slavica Kelemen, prof. savjetnik iz Prve gimnazije Varaždin i Lidija Đidara, prof. mentor iz Glazbene škole u Varaždinu kojima sam izuzetno zahvalan.
Koje ti je natjecanje ostalo u najljepšem sjećanju?
Sudjelujem svake godine na mnogim glazbenim natjecanjima, uglavnom u Srbiji iz solfeggia, teorije glazbe, harmonije, kontrapunkta i drugih teoretskih disciplina, međutim u najljepšem sjećanju mi je ostala 4. Međunarodna glazbena olimpijada u Estoniji za koju mogu reći da je bilo moje najljepše iskustvo u životu. Svake godine sudjelujem na školskim i županijskim natjecanjima iz raznih predmeta te je iza mene i jedno državno natjecanje iz hrvatskog jezika.
Napisao si i skladbu “Evening”. Je li to prva skladba koju si napisao?
Da, može se reći da je to prva moja važna skladba. Prije toga postojali su neki beskrajno smiješni pokušaji skladanja u mlađim danima, no rekao bih da je s “Eveningom“ zapravo počelo moje ozbiljnije skladanje. Najzahtjevnije je bilo početi te uopće dobiti ideju o konceptu skladbe, no kad je jednom krenulo, išlo je “samo od sebe“ i ispalo vrlo dobro. “Evening” je nastao prije dvije godine te od tada do danas moj stil i tehnika skladanja uvelike promijenili što se može vidjeti na mojoj skladbi “Inferno” s ovogodišnje olimpijade, koji je u glazbenom i izvanglazbenom sadržaju potpuno drugačiji.
Koji ti je najomiljeniji skladatelj?
Teško je među svim glazbenim velikanima izdvojiti samo jednog, pa bih istaknuo neke koji su meni osobno najdraži i čijim se djelima najviše divim, a to su: Igor Stravinski, Sergej Prokofjev s čijim djelima profesori često uspoređuju moje skladbe i Alban Berg, skladatelj jednog od najvećih djela u povijesti, opere Wozzeck.
Zašto je tvoj izbor glazba?
Glazba je u mojem životu imala ulogu od najranijeg djetinjstva i najviše od svega sam volio pjevati. S četiri godine postao sam član dječjeg zbora „Štigleci“ gdje se zapravo ta moja ljubav prema glazbi počela razvijati i gdje sam razbio onu „dječju sramežljivost“ pred publikom, a sa sedam godina upisao sam Glazbenu školu, instrument klavir. Sviram klavir i dan danas, međutim u osnovnoj glazbenoj školi sam shvatio da me zapravo najviše privlače teoretska područja glazbe - solfeggio, kompozicija, a u posljednje vrijeme i muzikologija - pa sam upisao srednju glazbenu školu, teorijski smjer. U mojoj obitelji nitko nije profesionalni glazbenik, međutim mnogi se amaterski bave glazbom te izuzetno cijene moj talent za glazbu i imam punu podršku cijele obitelji i rodbine.
Koji su tvoji planovi nakon srednje škole?
Plan mi je nakon završetka srednje škole upisati primijenjenu kompoziciju ili dirigiranje na Muzičkoj akademiji Zagreb što mi je prvi izbor kod upisa. Ostalo što dolazi u obzir su ostale akademije u Hrvatskoj ili bližem inozemstvu, no svakako želim ostati u glazbenim vodama jer to je definitivno moj put.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...