OČUVANA BAŠTINA Tradicionalna žetva hrži na OPG-u Habunek u Radovanu

VV | 9.7.2025. u 11:05h | Objavljeno u Našim krajem

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Habunek u Radovanu u subotu, 5. srpnja, održana je tradicionalna žetva hrži (raži), čime je oživljen jedan gotovo zaboravljen običaj ovoga kraja.

Domaćini Ivica Habunek i njegova supruga Vesna okupili su vrijedne težake i organizirali ručnu žetvu na polju, na kojem je raž ove godine zasijana na površini od 500 četvornih metara. Uz srpove u ruci, težaci su poželi hrž, stabljike vezali u snopove te ih slagali u stavice – kao nekad.

- Sad ćemo sačekati kojih tjedan dana da se lati (zrno) posuše, a potom slijedi štrihanje. Zrno ćemo dati mljeti za brašno, a slama će poslužiti za izradu košara i košnica za pčele – objasnio je domaćin I. Habunek.

OPG Habunek posluje više od dvadeset godina, a primarno je usmjeren na proizvodnju sira i vrhnja. Iako se u ovom kraju tradicionalnije uzgaja pšenica, obitelj Habunek odlučila se za uzgoj raži, čime, kako ističu, dodatno naglašavaju vrijednost očuvanja starih i rjeđih poljoprivrednih kultura.

Po završetku žetve uslijedilo je veselo druženje uz domaće delicije. Kod klijeti obitelji Habunek poslužen je bogat stol – nezaobilazna guska s mlincima, roštilj, štruklji, makovnjača i orehnjača, a domaća kapljica i pjesma dodatno su oraspoložile težake, koji su upravo uz pjesmu završili ovogodišnju žetvu.

Reportažu o tradicionalnoj žetvi hrži u Radovanu moći ćete pročitati u idućem broju Ivanečkih novina.