Izložbom "Bibliotheca Opeka" nastavlja se "Srijeda u Muzeju"

Izložbom "Bibliotheca Opeka" nastavlja se "Srijeda u Muzeju" Foto: GMV

Nakon ljetne stanke, ciklus Srijeda u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin nastavlja se izložbom pod nazivom Bibliotheca Opeka, koja se u palači Sermage otvara 12. rujna u 19 sati. Izložba je postavljena za razgled do 7. listopada.

Ovim programom predstavljaju se rezultati rada u sklopu EU Projekta „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“, u kojemu je Gradski muzej Varaždin, s još nekoliko partnera, sudjelovao protekle dvije godine.

Izložba obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja objavljene od 16. stoljeća do prve polovice 20. stoljeća. Riječ je uglavnom o raritetnim i kolekcionarskim primjercima iz knjižnice obitelji Bombelles, koji su u sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a kao knjižnična građa stručno obrađeni. Na tim poslovima radila je kustosica na projektu Nataša Mihinjač, ujedno i autorica izložbe.

Naime, knjižnica obitelji Bombelles tipičan je primjer aristokratske knjižnice tog vremena, odnosno to je univerzalna biblioteka s knjigama iz svih područja ljudskog znanja. Raznovrstan sadržaj knjižnog fonda, od klasika svjetske književnosti, medicinskih časopisa, politike, povijesti, zemljopisa i do ekonomije, umjetnosti, sporta itd. otkriva da Bombellesi nisu bili samo obični ljubitelji knjiga. Kao svaka imućna, obrazovana i profinjena plemićka obitelj, posjedovali su bogatu knjižnicu koja nije bila samo ukras dvorca Opeka nego i vrijedan izvor znanja i informacija te svojevrsni prozor u svijet književnosti, filozofije, umjetnosti, politike, ekonomije i društvenih i prirodnih znanosti. Ona je također bila i svjedočanstvo društvenog statusa, visokog stupnja obrazovanja i književne kulture, naslijeđa i interesa ove plemićke obitelji. Knjižnicu čini nekoliko posebnih cjelina; jedan dio čine knjige koje je u Opeku donio Marko stariji Bombelles, a pripadale su njegovim roditeljima i drugim članovima njegove obitelji, dok je drugi dio donijela Ferdinanda Drašković, nasljednica obitelji Drašković, nakon udaje za Marka Bombellesa starijega. Knjižni fond obiteljske knjižnice Bombelles stalno se nadopunjavao i obogaćivao knjigama i broji više od 5000 svezaka.

Projekt DETOX

Projekt koji je započeo 1.10.2016. godine, a završava 30.9.2018. godine, sufinancira se sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj u okviru prekograničnog Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 908.448,50 €, od čega 85 % sredstava sufinancira Europska unija (772.181,21 EUR), a 15 % troškova financiraju sami partneri vlastitim sredstvima.

Za Gradski muzej Varaždin sufinancirani dio iznosi 42.946,09 €, dok je sveukupna vrijednost projekta 50.524,81 €. Partneri na projektu su: Općina Lenart, Gradski muzej Varaždin, Fakultet elektronike, računarstva i informatike Sveučilišta u Mariboru, Općina Vinica, Općina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općina Donja Voća i Općina Sveta Ana, a dva pridružena partnera su: Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije.

press_detox2.jpg

Zajednički ciljevi hrvatskih i slovenskih partnera jesu aktivno očuvanje, zaštita i promicanje kulturne baštine ruralnog područja - općine obnavljaju tradicionalna domaćinstva, a kroz revitalizaciju tradicijskih objekata sadržajno će se obogatiti turistička ponuda projektnog područja, EtnoTour radionice i prikaza tradicionalnih obrta, zabavno poučavanje posjetitelja o kulturnoj baštini i prikaz života naših predaka, uz pomoć moderne tehnologije (3D hologrami), e-knjižnice s očuvanim starim knjigama, etno kina na otvorenom i obnovljenih tradicionalnih domaćinstava.

Jedan od ciljeva jest i povezati turističku ponudu partnerskog područja i sadržajno obogatiti turističku ponudu te razvijati seoski turizam, koji se smatra novom granom gospodarstva, zatim oblikovanje prekograničnog turističkog paketa EtnoTour te povezivanje ponude projektnog područja u zajedničkoj prekograničnoj aplikaciji, koja će nuditi informacije o turističkoj ponudi i kulturnoj baštini te omogućiti virtualnu šetnju po tradicionalnom domaćinstvu.

Aktivnosti Gradskog muzeja Varaždin

U sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a u Gradskom muzeju Varaždin stručno se obrađuje vrijedna knjižnica obitelji Bombelles iz dvorca Opeka, koja se čuva u fundusu Muzeja. U specijaliziranom računalnom programu za obradu knjižnične građe inventarizirano je više od 4.500 starih i rijetkih tiskanih knjiga. Baza podataka omogućit će jednostavno pretraživanje i analizu unesenih publikacija i sadržaja fonda. Cilj je projekta DETOX zaštititi izvornu građu i stručno obraditi knjižnicu obitelji Bombelles te poboljšati dostupnost i omogućiti jednostavnije korištenje svima zainteresiranim korisnicima u svrhu znanstvenih i obrazovnih istraživanja.

Stotinjak najvrjednijih i najzanimljivijih publikacija bit će digitalizirano i javno objavljeno. Digitalizacija dijela knjiga Bombellesove knjižnice omogućit će bolji uvid u raznovrstan sadržaj knjižnog fonda. Također, u sklopu projektnih aktivnosti Muzej je proveo i terensko istraživanje kulturne baštine projektnog područja općina Vinica i Donja Voća, s naglaskom na tradicijskom graditeljstvu. Na terenu se prikupljala fotodokumentacija i podatci o tradicijskom graditeljstvu, s ciljem da se registrira suvremeno stanje tradicijskog graditeljstva na tom području, ali i promjene vezane uz tu vrstu graditeljstva. Kroz projekt je nabavljena informatička oprema i implementiran programski sustav specijaliziran za obradu knjižnične građe.

press_detox1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.