Zašto t(ak)o? Foto: VV arhiva / ilustracija

Zašto t(ak)o?

| 17.6.2024. u 22:33h | Objavljeno u Iz moga kuta

Na varaždinskom Gradskom vijeću našla su se i izvješća o radu nekih tvrtki u (su)vlasništvu Grada Varaždina, ali ne i Termoplina. Šteta, jer povoda ima.

Zahvaljujući stručnom radu, lišenom pojava kakve su, nažalost, učestale za tvrtke u kojima je politika na prvom mjestu, Termoplin je jedan od vodećih distributera i opskrbljivača plinom koji se godinama organski širi. Zato danas opskrbljuje dobar dio Varaždinske županije, a od rujna 2027. će i cijelu te još dijelove drugih. Nije nevažno naglasiti da će domaćinstva u Varaždinu i Varaždinskoj županiji plaćati najniži trošak distribucije, izuzme li se D. Selo, dok Međimurju, primjerice, ubuduće neće opskrbljivati Međimurje-plin, tvrtka međimurskih gradova i općina, već zagrebački opskrbljivač, i to po većem trošku u odnosu na varaždinska.

A unatoč jednom od najnižih troškova, Termoplinu su i prošle godine porasli prihodi, kao i dobit pa je primio i priznanje FINA. O svemu tome ni riječi na Gradskom vijeću, ali zato se čulo o razilaženju oko nadzornog odbora dva najveća dioničara, čiji je dogovor nužan za stabilno poslovanje. Ali, kako!

- Što znači presuda Trgovačkog suda o broju i sastavu nadzornog odbora Termoplina, pitanje je koje bi mogao postaviti bilo tko, ali ne i članica nadzornog odbora jer bi valjda njoj trebalo biti jasno rješenje. Međutim, nije to sve. Na ovo, očigledno naručeno pitanje stranačke kolegice, još čudniji je bio odgovor, koji je gradonačelnik, koji je unatoč rezultatima poslovanja, započeo riječima “Termoplin, to je jedna tužna priča”, a onda nastavio: Čekao sam istek mandata nadzornome, uskoro će i direktorici.. društvo nije bilo raspisalo natječaj, već je direktor izabran na nadzornom odboru.. Da se ne bi ne bi dogodilo da nečiji unuk postane direktor... išlo se na sud, koji je donio apsurdnu odluku...

Dobro poslovanje, izloženost Termoplina Varteksu koji je, usput, dužan i Gradu... baš ništa o tome se nije spomenulo, ali su se zato prozvali sud, sudbina, unuci koji su, usput rečeno, uglavnom u medicini.

Umjesto ovakve razine govora, očekivalo bi ozbiljnije objašnjenje zašto se – unatoč dobrom radu i bez afera koje itekako prate tvrtke, koje vode političari i/li njihovi izabranici – po svaku cijenu želi promjena u nadzornom odboru u kojem je jezičac na vagi predstavnika zaposlenika.

Nije valjda istina da se ispraznim pričama o nasljedstvu, pravima i tome slično, želi i u tom poduzeću što prije, a svakako prije izbora, stvoriti situacija da gradonačelnik može osobno odabrati svog prijatelja za člana NO, a onda i direktora, kao što je to već bilo, a sada se za to proziva druge..

Ma što bilo, dužnosnici bi trebali, umjesto zamagljivanja situacije ispraznim pričama, voditi brigu što govore i rade, pogotovo kada sve više varaždinskih poduzetnika prodaje dionice strancima, koji se zacijelo neće ponašati kao domaći...