Zar DORH (opet) u OBV!?

| 2.2.2017. u 08:51h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kome je i zašto, za boga milog, trebalo sve ovo što se događa oko varaždinske bolnice!?

Kome je trebalo u to uvlačiti čak i maloljetnika?

Kao da neki nemaju pametnijeg posla, kao da u Varaždinu već nema dovoljno sudskih postupaka, afera i slučajeva, pa sada istražitelji moraju doći i zbog bolnice, i to još dok su razmjerno svježa sjećanja na privođenje nekih liječnika.

Da bi nakon smjene ravnateljice u varaždinsku bolnicu mogli doći djelatnici DORH-a, umjesto toliko najavljivanje magnetne rezonance ili građevinara, može se lako zaključiti iz subotnjeg poziva u kojem ih Hrvatska udruga bolnič- kih liječnika poziva da istraže poslovanje bolnice, odnosno odluke koje je donijelo njezino Upravno vijeće.

Ovaj slučaj, vele u HUBOL-u, ne bi posebno pobudio pozornost jer se politički biraju kadrovi unazad 70-ak godina, ali se izdvaja po tome što Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin donosi odluke izvan svojih zakonskih ovlasti.

No, je li baš tako sud bi mogao propitkivati i bez angažmana DORH-a, budući da je bivša ravnateljica više puta najavila tužbu, odnosno radni spor, ukoliko bude smijenjena od strane politike. Politika ju je, doduše, i izabrala upravo nakon dogovora (dijela) političara koji su je sada jednostavno maknuli preko svojih izaslanika.

A utvrdi li se da je pri tome prekršen zakon, pa bolnici na naplatu stignu nemali troškovi zbog nezakonitog raskida ugovora, ne treba očajavati jer se taj rashod može jednostavno namiriti odštetnim zahtjevom protiv članova Upravnog vijeća bolnice koji su donijeli spornu odluku.

Dok tako u varaždinsku bolnicu dolaze i odlaze istražitelji, kao i politici jednom podobni, drugi put nepodobni ravnatelji i članovi upravnog vijeća, zapravo se ništa se u njoj ne mijenja.

Iako je prije dvije godine proglašena najboljom bolnicom druge kategorije, i dalje je među svega dvije koje još uvijek nemaju objedinjeni hitni prijem.

Dok u istarsko zdravstvo ide stotine milijuna kuna, varaždinsko ne može dobiti no novac za hodnike koji bi povezali njezine objekte, pa se zaposlenici i pacijenti ne bi morali probijati među vozilima, a zimi ići i po zaleđenim putovima.

Zamisli i projekta, doduše, ne manjka, ali realizacija... Vjerojatno jedna od najporaznijih posljedica kroničnog nedostatka ulaganja i nebrige za varaždinsku bolnicu pritisak je pacijenata na nju, pa se subspecijalisti moraju baviti jednostavnim slučajevima kao i na početku karijere, umjesto da se bave složenijim bolestima.

S druge strane, neki uspijevaju raditi u drugim sredinama čak i tijekom radnog vremena!? Sa svime time konačno se treba uhvatiti u koštac, početi stvoriti bolju klimu, ukoliko se želi izbjeći situacija da revoltirani liječnici jednostavno odu, kao što su to već neki i napravili.

Onda će uistinu biti svejedno tko je ravnatelj. Barem za pacijente

Označeno u