Tko tlači

| 2.10.2023. u 21:42h | Objavljeno u Iz moga kuta

Neslavan kraj doživjele su, praktički, sve velike istrage USKOK-a i njegove bivše ravnateljice Tamare Laptoš protiv varaždinskih poduzetnika i posebice bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka: unatoč uloženom trudu te ispitanim svjedocima i drugim dokazima, svi su na kraju oslobođeni glavnih optužbi.

Dok se čeka odgovor o čijoj to (ne)kvaliteti rada i motivima (više) govori, Laptoš ne miruje. Kao čelnica zagrebačkog ureda europskog javnog tužitelja po drugi put proširuje istragu protiv Željka Bunića, bliskog Čehokovog suradnika, kao i ostale dvojice osumnjičenika, poduzetnika i nekadašnjeg direktora Coninga Stjepana Ptičeka i Roberta Gotića, poduzetnika i bivšeg gradskog vijećnika iz redova HDZ-a.

Kraj ovih istraga još nije na vidiku, a još manje ishod suđenja, no čini se da će biti posebno zanimljivo, i to zahvaljujući tajno snimljenim razgovorima osumnjičenih i bliskih osoba. Dio toga mogao se već pročitati, ali ubuduće se neće ili neće bez posljedica. Naime, priprema se izmjena zakona, koji bi sankcionirao odavanje utvrđenog tijekom istrage. To nije svima sjelo.

- Predloženo uvođenje novog kaznenog djela pucanj je u novinare, profesiju i javnost te napad na zviždače, a primjenom tih odredaba nastavit će se s maltretiranjem kolega novinara i medija, poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva te istaknuo da su u HND-u uvjereni da je cilj – koliko god se vladajući trudili objasniti da se ova odredba ne odnosi na novinare – ušutkivanje upravo novinara, naročito kada se zna da je sve krenulo kada su se u istražnom spisu našli i inicijali “AP”, nakon čega je Andrej Plenković najavio da će svako “curenje informacija” postati kazneno djelo.

No, kako je uzvratio Plenković, to nema veze s pojavom inicijala, već uvođenjem “standarda koji ima za cilj da dio postupka koji je nejavni ne može doći u ruke onoga tko želi utjecati na istragu i okrivljenike”.

- Meni je smiješno da oni koji su protiv toga su oni koji znaju uvijek sve prije svih. Tu ima aktera koji zlorabe te informacije, imali ste takvih primjera, sjetite se Polančeca, koji je prošao medijski linč i na kraju oslobođen”, ukazao je Plenković.

Neovisno o tome što će se s ovime dogoditi, nakladnici i novinari već sada su izloženi iscrpljivanju i zastrašivanju onih koji zloupotrebljavaju pravosuđe s ciljem ograničavanja slobode izvještavanja i prava javnosti da bude informirana o postupcima vlasti i bliskih osoba. Zoran primjer je postupak koji je Božidarka Hajrulovski, zaposlena bez natječaja u uredu Varaždinske županije u Münchenu, pokrenula protiv urednika Varaždinskih vijesti te na kraju izgubila, za što je trebalo proći osam godina!

Istovremeno društvene mreže, zahvaljujući čl. 230, nesmetano donose laži, uvrede pa i teža djela, stvarajući privid otvorenosti i kritičnosti, a zapravo time potkopavaju društvo.

Označeno u