Svaki svome?

| 14.11.2022. u 21:54h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zapošljavanje supruga Natalije Martinčević, saborske zastupnice i predsjednice ŽO Reformista Varaždinske županije, nije moglo proći nezamijećeno, kao što je prošao javni natječaj temeljem kojeg je ovaj novi djelatnik zaposlen na novo radno mjesto u varaždinskoj Javnoj ustanovi Gradski stanovi.

Na ovo, ali i niz drugih zapošljavanja za koja također tvrdi da su stranačka uhljebljivanja, reagirao je Ivan Čehok, gradski vijećnik i dugogodišnji varaždinski gradonačelnik, opravdano se pitajući kuda vodi takva praksa. Međutim, Čehoku nije ostala dužna saborska zastupnica, a uskoro i vijećnica varaždinske Županijske skupštine, podsjetivši na zadnja sporna zapošljavanja njemu bliskih suradnika, ali i ona ranija...

Prof. dr. Josip Kregar na stranicama svoje, nažalost, zadnje knjige ‘Hrvatska u raljama klijentelizma’ pita se kako pronaći i odabrati najbolje za javne službe, kako izabrati sposobne a ne podobne. Ukazuje na nužnost uvođenja objektivnih kriterija, koji bi trebali spriječiti nepotizam kod kojeg nositelj javne dužnosti koristi svoju moć radi zapošljavanja člana svoje obitelji, dodjeli posla ili povlastica te sličnog.

Kod klijentelizma to isto čine svojima - politički pobjednici. Politika se tu, kako veli Kregar, prividno vidi kao sukob projekata i ideologija, ali je zapravo sukob klanova, klika i posebnih interesa, a budući da je lojalnost važna u takvim sukobima, ona postaje temelj sustava uzajamnih usluga te veza i poznanstava.

Ipak, dodjela posla svojima nije bilo upitna dugo vremena, sve do kraja XIX. stoljeća kada se u Velikoj Britaniji, a zatim polako i u drugim zemljama, počnu uvoditi javni natječaji i provjere znanja. Unatoč tome, zapošljavanje svojih nije ni danas nestalo. I ne samo kod nas, nego i drugim zemljama. Od SAD-a, zemlje u kojoj predsjednik imenuje na funkcije članove obitelji, do Njemačke gdje je to nezamislivo, ali ima sličnih primjera.

Primjerice, zapošljavanje kao službenika supruge i djece pa je tako njemački zastupnik kao savjetnike za informatiku zaposlio svoja dva sina od 13 i 14 godina. Dakle, i drugdje se griješi, ali onda se i nešto poduzima. Bavarskim parlamentarcima zabranjeno je zapošljavati supruge i djecu. Tko to ne poštuje – odlazi.

A kod nas? Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nedavno je kaznilo zagrebačkog gradonačelnika s 3.000 kuna jer je prema njegovoj preporuci u bolničko upravno vijeće ušao donator njegove kampanje!? Teško se sjetiti ozbiljnijih posljedica, kakve osjeća npr. međimurski župan, koji je optužen zbog zapošljavanja suradnice. No, bolje spriječiti nego liječiti.

Ministar pravosuđa najavio je digitalizirani proces prijema u državnu službu. Zar to ne bi trebao i lokalnoj razini? Za početak da se točno zna gdje su natječaji.

Označeno u