Što USKOK (ne) radi

| 21.2.2022. u 21:32h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nakon što je Josipa Rimac svojedobno došla na sjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje Strategije suzbijanja korupcije kako bi objasnila što se radi na potonjem, postavilo se pitanje kako to da je na čelu radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa baš ona, tada državna tajnica u Ministarstvu uprave, budući da se "proslavila" kupnjom stana na račun države, protiv nje je pokrenut i postupak zbog nesrazmjera prikazane i stvarne imovine, a kažnjena je jer nije htjela otkriti podatke o imovnom stanju.

Međutim, tijekom spomenute sjednice u Hrvatskom saboru bilo je još nešto što je trebalo pobuditi ne samo čuđenje, nego i akciju poreznika. Naime, Rimac je došla u rijetko viđenoj kombinaciji te sa skupim setom štikli i torbice na kojima je bio isti, mozaički uzorak. Stoga su se neki već na sjednici zapitali: odakle bivšoj kninskoj gradonačelnici za to novac? Odgovor je počeo stizati dvije godine kasnije, kada je uhićena zbog sumnji na pogodovanja.

Dok se čeka pravosudni epilog njezinog slučaja, USKOK zbog istih sumnji privodi još neke dužnosnike, koji su radili s njom ili njoj bliskim osobama. Prošlog vikenda bez slobode tako je ostao Darko Horvat, kojeg se sumnjiči da je omogućio bespovratni novac onima koji ga nisu trebali dobiti. Horvatovo uhićenje iznenadilo je predsjednika Vlade RH, koji je zasada, čini se, sačuvao koalicijsku većinu jer se odmah riješio ministra. I to je dobro.

No, nikako nije dobro što upravo Plenković, koji okuplja saborsku većinu, koja postavlja i čelnika DORH-a, javno problematizira "indikativan tajming", kao da za uhićenje ministra postoji dobar trenutak. Međutim, mora se priznati da DORH i USKOK ponekad uistinu daju povoda za pitanja što, kada i kako (ne)rade. Ne samo složenih slučajeva, kao što je Agrokor, već i onih koji bi trebali biti banalni.

Primjerice, iz skladišta varaždinske policije nestalo je 153 komada oružja još 2015. godine, ali to je još uvijek enigma od čijeg rasvjetljavanja USKOK neobjašnjivo bježi. Nasuprot tome, pokreće istragu zbog nestanka novca u Općini Sračinec, ali do danas nitko nije optužen za nešto što bi se zbivalo od 2018. Dakle, prije četiri godine! Ovu situaciju, međutim, itekako koristi osumnjičena, koja pokreće niz postupaka protiv onih koji o tom slučaju rekli i riječ. Dosad bezuspješno.

Ali postupci troše vrijeme, novac i zdravlje. Posebno kad se u progon uključe i oni koji bi trebali istražiti navodni nestanak novca, a umjesto toga terete novinare. Naime, da bi dokazao da se uistinu čuo s braniteljem osumnjičene, i time otklonio sumnju da je kao svjedok lagao na sudu - za što je i kazneno prijavljen - urednik je sudu dostavio transkript snimljenog razgovora, ali zbog toga je dobio "velikodušnu" ponudu ODO: - pet mjeseci zatvora s rokom kušnje!?

Označeno u