Spasitelj ili gasitelj? Foto: VV arhiva / ilustracija

Spasitelj ili gasitelj?

| 6.5.2024. u 21:48h | Objavljeno u Iz moga kuta

Stjepan Čajić - spasitelj ili gasitelj Varteksa? Tako će biti zapamćen inovativan poduzetnik iz Sovića kraj Gruda, osnivač i vlasnik svjetski uspješne tvrtke Stype CS iz Zagreba, koji je zadnje dvije godine došao do 24,4 posto dionica te formalno postao drugi dioničar najvećeg i najstarijeg domaćeg tekstilnog poduzeća, a zapravo onaj koji ima glavni utjecaj na njegovu sudbinu otkako su Marko Vučijević i Antonio Popić prodali svojih 24,91 %, odnosno 14,92 % dionica, koje je od dubrovačkog poduzetnika za 100.167 eura kupila Čajićeva rođakinja, modna dizajnerica i dosadašnja članica nadzornog odbora Karla Ćorluka i tako postala Varteksova najveća dioničarka, dok je dionice imoćanskog poduzetnika kupio varaždinski programer Igor Mešić.

Nije Čajić prvi koji je u rukama ima sudbinu Varteksa u kojem je sindikat, nakon propalog mirenja zbog neisplata plaća, najavio štrajk za ovaj tjedan. Imali su je i drugi njegovi suvlasnici, počevši barem od Zorana Košćeca, dugogodišnjeg predsjednika uprave Varteksa. No, on je uspio održati poduzeće proizvodnjom, ali dobrim dijelom i prodajom imovine, među kojima i najvrjednije robne kuće u Zagrebu, Varaždinu i Beogradu, što se u zadnjem slučaju rasvjetljava i na pravosuđu još od 2021. godine...

Nakon što je Varteks na ovaj ili onaj način ostao, odnosno prodao gotovo dvije stotine trgovina i robnih kuća diljem bivše savezne države - jer su ga banke zbog slabih poslovnih rezultata uglavnom prestale pratiti - njegova sudbina u velikoj mjeri ovisi o pozajmicama dioničara.

Nenad Bakić, zagrebački ulagač, prvi je plasirao značajne pozajmice Varteksu u kojem je bio dugo godina mali dioničar, a zatim i najveći. A onda je prodao dionice i prenio svoja potraživanja od 42 milijuna kuna. Naravno, kao što se i danas vidi, sve je osigurao upisom tereta na preostale nekretnine poduzeća, koje je namjeravao uglavnom prodati za stanogradnju i slično. Taj projekt “urbane regeneracije” je podupirala i država, ali je sve palo u vodu zbog nemogućnosti postizanja dogovora između banaka i dioničara koliko kome novca, pri čemu se najviše prozivalo Čajića da gleda samo kako doći do novca...

Naime, Čajić je nastavio s pozajmicama, koje je na isti način osigurao. Međutim, čini se da posustaje pa plaće kasne, a radnicima se kao jedino rješenje nameće štrajk. Unatoč ozbiljnoj situaciji, Čajić, koji javno nije rekao ni riječ o Varteksu, i dalje šuti. Doduše, njegova članica uprave Jelena Bošnjak najavljuje isplatu plaće za ožujak prisilnom naplatom putem FINA-e, odnosno blokadom vlastitog računa, a onima koji neće štrajkati čak i nagradu od 50 eura u roku od tri do šest mjeseci, kad se “kompanija postavi na noge” zahvaljujući dogovoru oko “posla s jednim trgovačkim centrom”, odnosno dokapitalizaciji. No, je li to dovoljno, odnosno pravi put za spas Varteksa?