Spas ili zadnji dani?

| 15.8.2022. u 20:33h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zadnji su dani ili ipak slijedi spas za Varteks? Dugotrajna imovina najveće hrvatske tvrtke, barem po broju zaposlenih, procijenjena je na 211 milijuna kuna, a kratkotrajna na 79 milijuna kuna, dok su dugoročne i kratkoročne obveze 240 milijuna kuna, ali tu je i preneseni gubitak od 72 milijuna kuna te novi, polugodišnji gubitak, od 22 milijuna kuna. Toliko o tome da su dugovi Varteksa daleko manji od imovine s kojom tvrtka raspolaže, kako neki tvrde.

Naravno, nekada je bilo tako, imalo se, ali tijekom godina, a naročito zadnjih desetak, nizali su se gubici, koji su došli skoro do milijardu kuna pa se izlaz našao u rasprodaji gotovo sve imovine, stotinjak trgovina i robnih kuća diljem bivše savezne države, osim kompleksa u Varaždinu.

Upravo u prodaji glavnine kompleksa u Zagrebačkoj ulici vide rješenje za tešku situaciju i današnji glavni dioničari Varteksa, koji su posuđivali svoj novac tvrtki da opstane dok ne stigne onaj od prodaje nekretnina, koju su uspjeli uvrstiti u strateški plan Vlade. Računali su da će si, ako nikako drukčije, tako vratiti uloženo i podmiriti obveze prema bankama od kojih su htjeli otkupiti potraživanja. Naravno, računali su tu i na popust.

Ali takav plan se pokazao nemogućim, barem za sada. Iako su neke banke bile tome sklone, nisu sve htjele prodati svoja potraživanja pod predloženim uvjetima te osloboditi nekretnine od svojih tereta, a na kraju nisu to htjeli ni dioničari, koji su na isti način osigurali svoje pozajmice. Zato nije došlo do već dogovorenih kupoprodaja jer tko će kupiti opterećenu nekretninu, osim ako s time nije unaprijed računao? A Kaufland, koji je odustao od kupoprodaje, očigledno nije.

Možda bi dogovor oko otkupa dugova Varteksa i prodaje nekretnina bio postignut da su se vjerovnici prethodno dogovorili kome će ići novac od kupoprodaja, ali nisu.

Uslijedile su ostavke, najprije prokuristice, a prošlog tjedna predsjednika uprave i zamjenika predsjednika nadzornog odbora. Ubrzo je stigla i obavijest u kojoj doslovno stoji da je “Grad Varaždin prisiljen pokrenuti ovrhu za dospjela potraživanja, nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kako bi se nastavio daljnji rad Varteksa”!? No, pitanje je je li što uspio naplatiti, i to ne samo zato što je od kraja tjedna račun Varteksa u blokadi koja, ako se dulje nastavi, vodi u stečaj.

A tko će i kako riješiti blokadu, odnosno dugovanja? Dioničari, koji sami drugima prodaju svoja potraživanja i javno se čude što ih je snašlo te se žale što su se tu uopće našli? Ili opet država, koja je Varteksu bila već otpisala skoro 200 milijuna svojih potraživanja tijekom predstečajne nagodbe u kojoj su banke otpisale kamate, ali se dodatno osigurale nekretninama? Može li se takvo spašavanje i danas ponoviti?