Ostavka ili ne Foto:

Ostavka ili ne

| 17.10.2022. u 21:51h | Objavljeno u Iz moga kuta

Je li primjereno da Anđelko Stričak i dalje obnaša dužnost varaždinskog župana, pitanje je koje se nameće na lokalnoj političkoj sceni još od 24. rujna, dana kada je sudjelovao u incidentu na terasi kafića, a posebice od prošlog tjedna, nakon što je snimka pokazala da se ponešto i prešutjelo, odnosno da nije baš sve tako kako se tvrdilo.

Naime, nakon što se vratio na posao, župan je okupio novinare pred kojima nije potvrdio kontakt s drugim gostima. I to je zvučalo dobro u tom trenutku, ali se pokazao kao problem nakon javne objave snimke nadzorne kamere, budući da pokazuje kako župan ruku prvo drži oko vrata jednog mladića, koji pada, a zatim oko drugog, koji ga je na kraju i udario.

Tako je istup pred novinarima, koji je trebao smiriti situaciju te prvenstveno poslužiti za ispriku policiji, potaknuo nove optužbe i pozivanja na ostavku.

Ustvrdivši kako video jasno pokazuje da se varaždinski župan, koji je "vrijeđao i omalovažavao policijske službenike", čak i "fizički obračunavao s gostima kafića u vidno alkoholiziranom stanju", a nakon "nasilnog događaja lagao i obmanjivao građane", Radimir Čačić je ispred Reformista pozvao Stričaka da odmah podnese ostavku, a ako to "nasilnik poznat iz crnih kronika" ne učini, poručio je premijeru da on zatraži ostavku zbog "do sada nezabilježenog ponašanja dužnosnika".

Istina je da se još niti jedan župan nije vratio doma s posjekotinom na čela nakon ranojutarnjih žustrih "razgovora" s dvadesetogodišnjacima i to prešućivao ili negirao, ali svjedočili smo i gorim stvarima. Primjerice, dužnosnicima koji su nastavili obnašati dužnosti i nakon što su optuženi za kriminal ili čak i nakon presude za nasilje, zatim slučaju dugogodišnjeg gradonačelnika Zagreba, koji je pijan pobjegao policiji te, unatoč tome, pobjeđivao na izborima i uspješno kandidirao skoro sa svima pa i Reformistima... I nije u tome bio izuzetak.

Kao potpredsjednik Vlade, Čačić je izazvao tešku nesreću, no ostavku je podnio tek kad je dobio zatvorsku kaznu, ali sve to mu nije zasmetalo za nastavak karijere... I treba li se onda čuditi što nisu urodila plodom Čačićeva traženja ostavke Stričaka, koji je jedini ozlijeđen, a Reformisti ostali skoro usamljeni s tim svojim zahtjevom?

Naime, iako je naglasila da bi na njegovom mjestu dala ostavku, predsjednica SDP-a Varaždinske županije i zastupnica Barbara Antolić Vupora nije Stričaka pozvala na ostavku jer mu to, sudeći po svemu, nije ni na kraju pameti, već da se "konačno primi svojih obaveza i da počne rješavati probleme što građani i očekuju od njega, umjesto da tjednima troši energiju i vrijeme na pojašnjavanje što se dogodilo u incidentu otprije tri tjedna", to tim više što "svi znaju što se dogodilo", a da "vertikalu vlasti ne koristi za rješavanje osobnog problema, već javnih". Je li to trebalo županu?

Označeno u