Nitko kao KTC

| 21.8.2023. u 20:58h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dok je u nekim drugim zemljama, kao što su Austrija, Njemačka i Slovenija, normalno vidjeti kruh i pecivo u prodaji na benzinskim pumpama, kod nas to izaziva čuđenja pa i sablazan. Štoviše, gotovo svatko tko krene s time ili prodajom drugih prehrambenih artikala nedjeljom dobiva medijski prostor. I to ne mali.

Tako heroji postaju oni koji nedjeljom nude kruh, ulje, šećer, prašak i ostalo. Ili samo pekarske proizvode, odnosno na to se pripremaju nakon izmjena Zakona o radu, kojima je reguliran rad nedjeljom, odnosno trgovcima ostavljena mogućnost da tijekom godine rade 16 nedjelja po izboru, što se često navodi tek kao zabrana!?

- Reguliranjem rada nedjeljom omogućava se balans između poslovnog i obiteljskog života, a davanjem mogućnosti trgovcima da sami odrede 16 radnih nedjelja vodi se računa o gospodarskim aktivnostima, pojašnjavaju u aktualnoj, još jednoj Vladi koja je napravila nešto što postoji u srednjoeuropskim zemljama, a i kod nas se prije pokušavalo, ali se nije uspjelo jer se sve padalo na Ustavnom sudu.

I prije sudskog pravorijeka, gužve pred trgovinama otvorenima nedjeljom i prodaju pekarskih proizvoda na benzinskim pumpama neki već sad vide kao posljedicu promašene odluke Vlade, dokaz fijaska i kaosa pa čak i podilaženja katoličkoj crkvi, kao da itko razuman očekuje navalu u crkve, odnosno kao i da u obližnjim zemljama trgovine nisu zatvorene ne samo nedjeljom, već i subotom iza 18 sati.

Iako je to uobičajeno za zemlje u koje se najčešće iseljavaju naši građani, nekim se nikako ne sviđa nerada nedjelja. Nalazeći kojekakva opravdanja, spominju i ustavnu tužbu zbog, kako vele, narušavanja poduzetničkih i tržišnih sloboda, kao da Ustav ne propisuje i druge, važnije vrijednosti.

A kako se odražava to narušavanje poduzetničkih i tržišnih sloboda? Spominje se propast malih trgovaca, iako mjesec uglavnom ima od 30 ili 31 dan tek četiri nedjelje. A ni svaka nedjelja ne treba biti neradna. Govori se o pogodovanju velikim trgovačkim lancima, premda zakon vrijedi i za njihove trgovine kojih, doduše, imaju više pa mogu kombinirati koja će kada raditi. Posebno je čudna primjedba o velikom otpuštanju trgovaca, budući da svaki zaposlenik ionako treba imati slobodan jedan dan u tjednu, a sad je to u pravilu nedjelja. Naravno, ipak najčešće se spominje pad prometa, no pitanje je hoće li ga biti zbog rasta cijena, što bi zacijelo mogao biti glavni razlog mogućeg pada obujma prodaje.

Možda Ustavni sud opet presudu (ne)radu nedjeljom zbog izostanka primjerenog obrazloženja ili nekih propusta koje je moguće još prepraviti u zakonu kojeg ne bi trebalo ni biti da su svi kao KTC, koji prestao raditi nedjeljom još prije četiri godine, a uspješno posluje i bez tog dana jer shvaća da nije baš sve u zaradi…