Može se, kad se želi

| 19.4.2021. u 21:32h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako od nadležnih tijela još nije potvrđeno da se uistinu i (tako) dogodio, žalosni i grozan slučaj mogućeg spolnog zlostavljanja djeteta u okolici Varaždina već je izazvao zgražanje pa čak i pozive na linč, osobito na društvenim mrežama, koje su bile pune različitih pa i oprečnih osvrta nakon što smo prvi objavili da je osumnjičeni ipak u pritvoru, što su neki sumnjali, prozivajući medije i druge da štite zlostavljača!?

Doduše, bilo je i onih koji su protiv toga da se bilo što piše o takvim slučajevima, kao što je Blanka Mikec. Ona je povodom našeg otkrića napisala da „kad to napišu eminentni novinari IHR i IKR, onda to stvarno ima značaj - sramite se, da su vaša djeca u pitanju, sigurno bi voljeli da su i njihove fotke na naslovnici. Novinarstvo? Ne, tračeraj gori od najgorih seoskih baba!“

Međutim, ipak u prevladavali oni koji su tražili puno više od objavljenog. Nadalje je otišao Mladen Genc, koji ne samo da je ustvrdio da je o slučaju prva izvijestila policija, što nema blage veze sa činjenicama, već nam je dao i potpuno krivu pouku, ukazujući: „pogledajte na ivanečki portal... navedeno je i mjesto, samo što vi nemate m... pravovremeno izvijestiti, nego (onak po varaždinski) - filozofirate!“

Svi mediji koji su u ovom slučaju navodili mjesto i tome slično, zacijelo su zaboravili na Zakon o medijima prema kojem su mediji dužni poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana, a osobito djece, mladeži i obitelji, odnosno zabranu objavljivanja informacija kojima se otkriva identitet djeteta, ukoliko se time ugrožava dobrobit djeteta. Da je tako, ukazuje i naputak poslan nam iz MUP-a koji poziva „novinare da pišu o pojavnosti i posljedicama zlostavljanja djece, da javnost senzibiliziraju kako bi građani svaku sumnju zlostave djeteta prijavili policiji, ali da to ne čine kroz izvještavanje o konkretnim slučajevima jer svaka objava vezana uz konkretno zlostavljanje povećava vjerojatnost da će dijete u svojoj okolini biti prepoznato i stigmatizirano, a čime se doprinosi dodatnoj djetetovoj viktimizaciji“.

MUP, uz to, posebno naglašava da „policija treba uvijek biti usmjerena na dobrobit društvene zajednice i pokazivati odgovornost u provođenju javnih politika iz svog djelokruga rada.“ Upravo stoga čudi što policija (više) ne obavještava samoinicijativno o pritvaranju osumnjičenih za djela na štetu djeteta, već to čini tek nakon upita novinara, budući da bi zajednici trebala pokazati da se brine o njezinoj dobrobiti i prije nego što novinari bilo što doznaju.

Da je tako, zorno govori to što je lani prva izvijestila o slučaj varaždinskog policijskog službenika i dvije maloljetnice, kod čega teško da je došlo dodatne viktimizacije jer baš nikakav osobni detalj nije naveden. Dakle, može se, kad se hoće.

Označeno u