Mora doći kraj Foto: VV arhiva / ilustracija

Mora doći kraj

| 8.7.2024. u 22:05h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nakon što je u petak nadzorni odbor Varteksa dao suglasnost upravi za podnošenje prijedloga o pokretanju stečajnog postupka, osebujna objašnjenja počela su se širiti tko je odgovoran za to što se najveća i najstarija domaća tekstilna industrija našla korak do stečaja, a poslovanje je već djelomice stalo.

Za to su odgovorne, tvrdi se, banke, prvenstveno HBOR, koji ne želi otpisati dobar dio glavnice. Koliki? To se, naravno, ne govori jer se bi to otvorio dvojbe i pitanja. A dok se skriva taj veliki postotak, jasno je na čiju bi bio štetu: banke, koja bi poveliki otpis trebala objasniti mnogima pa i drugim dužnicima. Kako i čime?

Za nezavidnu situaciju u Varteksu, tvrdi se isto tako, odgovoran je Termoplin. jer je obustavio isporuku plina zbog duga od 50.000 eura. Međutim, pravo pitanje nije je li Varteks trebao ostati bez plina ili ne, nego zašto se uopće našao u situaciji da ne može na vrijeme podmirivati svoje obveze. Čak ni za plin usred ljeta! I tko bi trebao umjesto njega plaćati račune? Možda isporučitelj? Ili svi potrošači?

Jasno je da dug za plin nije niti može biti razlog za stečaj, već prezaduženost poduzeća i neprekidna blokada njegovog računa. A Varteks je u blokadi ne desetak dana, tijekom kojih je bez plina, već više od dva mjeseca te je blokada već prešla dva milijuna eura! U takvim okolnostima svatko tko od Varteksa traži da mu se plati račun ponaša se zapravo krajnje odgovorno, nasuprot onih koji to ne čine pa će kad tad trebati objasniti zašto i oni nisu tražili svoje, odnosno barem osigurali svoje potraživanje.

Ipak, najbizarnija je tvrdnja da je za nezavidnu situaciju u kojoj se našao Varteks odgovoran zastupnik Goran Kaniški. U Saboru, ali i izvan njega, uglavnom se šuti o Varteksu. I to unatoč svemu što se (ne)događa, kao što je nova kriza zbog neisplate plaća, kojih - nakon pomoći države u svibnju - sada nema za svibanj i djelomice za travanj. Upravo je na to ukazao Kaniški, pitajući koji je zapravo interes novih suvlasnika za suvlasništvo nad posrnulom tvrtkom i odakle im novac, odnosno je im cilj likvidacija tvornice da bi se domogli preostalog tvorničkog zemljišta.

Kad je slično pitanje svojedobno postavio potpisnik ovih redaka, tvrdilo se da je nakon toga od Varteksa odustao investitor iz UK. Sada se tvrdi da je zbog Kaniškog od ulaganja odustao - arapski fond!? Ukratko, svi su drugi krivi, samo ne dioničari i poslovodstva Varteksa u kojem su neki skoro do jučer dobivali gotovo 10.000 eura mjesečno, plaćalo se što treba i ne treba jer se imalo zbog pozajmica, koje su se zatim indeksirale, dok su radnici iz mjeseca u mjesec iščekivali minimalac, koji im je na kraju osigurala država, koja se istovremeno (posredno) proziva... Ili moli, kao što je bilo ranije.

I tako gotovo iz godine u godinu. Takvom poslovanju jednom, uistinu, mora doći kraj.

Označeno u