Manje, a više?!

| 17.7.2023. u 22:42h | Objavljeno u Iz moga kuta

Trakošćansko jezero jedan je od turističkih bisera Varaždinske županije, a od jezera dan danas nema traga, upozorio je na prošlotjednoj sjednici varaždinske Županijske skupštine Željko Bedeković, vijećnik iz redova Reformista, podsjetivši kako se došlo do ovog žalosnog stanja.

Još 29. studenog 2021. godine, kako je ukazao, počeli su radovi, koji su trebali biti gotovi 22. travnja 2022. godine, a sada je srpanj 2023. godine i od jezera ništa.

- Turistička sezona 2021. godine je bila ubijena, 2022. godine turistička sezona je ubijena i turizam u Trakošćanu trenutno spava, ustvrdio je Bedeković, kojeg je zanimalo kada će Trakošćan, osim žičare koja se najavljuje, opet dobiti svoje jezero. Primijetivši da se o Trakošćanskom jezeru već četvrti ili peti put govori na sjednici Županijske skupštine, zamjenica varaždinskoga župana Silvija Zagorec naglasila je da se slaže kako je “iznimno bitno te u interesu žitelja Varaždinske županije da se projekt izmuljivanja privede kraju”, a jezero “vrati na svoje mjesto”.

- Ugovor za izmuljivanje je potpisan kad je župan bio Radimir Čačić. Varaždinska županija je s Općinom Bednja premjestila riblji fond, a cijeli zahvat vode Hrvatske vode. Uputit ćemo im, hitno i promptno, dopis u kojem ćemo tražiti informaciju o statusu izmuljivanja na Trakošćanskom jezeru - najavila je zamjenica župana Zagorec, koja je pohvalila rad načelnika Općine Bednja Damira Poljaka na žičari za koju su “osigurana financijska sredstva i investitora” jer to govori da razmišlja “proaktivno i radi u interesu svojih žitelja, odnosno želi Općinu Bednju oplemeniti novim turističkim proizvodom”.

Kako je dodala, poznato joj je da se provodi novi postupak javne nabave za odabir izvođača. I uistinu, kao su i najavili u Hrvatskim vodama, krajem prošlog mjeseca pokrenut je postupak nabave radova za nastavak čišćenja akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta, a krajem ovog tjedna otvorit će se prispjele ponude.

Radovi, zahvaljujući kojima bi se jezero trebalo konačno ponovno pojaviti početkom iduće godine, procijenjeni su sada na čak 2,5 milijuna eura. A vrijednost ugovora s tvrtkom Bagerkop Roberto iz 2021., koji je nedavno raskinut nakon što je rok završetka radova više puta produljivan, iznosila je dva milijuna eura!? I to nije sve.

Hrvatske vode su na naš upit navele da je Bagerkop Roberto do raskida ugovora obavio radove u vrijednosti od 1.635.995,09 eura bez PDV-a, odnosno 81% vrijednosti radova, koji su ugovoreni na iznos od dva milijuna eura bez PDV-a. Dakle, ispada da je prozivani Bagerkop Roberto od predviđenih radova do sada obavio čak četiri petine, i to za 1,6 milijuna eura, dok će se za preostalu petinu posla sada izdvojiti ne manje novca, nego osjetno više, čak 2,5 milijuna eura!?

Označeno u