Kraj stoljetne tradicije!?

| 14.8.2023. u 21:05h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iz Varteksa ovih dana dolaze zabrinjavajuće vijesti, posebice za preostale zaposlenike, njih šestotinjak, od kojih je velika većina na minimalcu, koji ide u dva dijela, i to ne uvijek na vrijeme.

Nije razlog za zabrinutost (samo) gubitak, iako je u prvih šest mjeseci iznosio 2,4 milijuna eura, i to unatoč rastu prihoda, osobito sa stranih tržišta. Gubitaka je, naime, bilo i ranije. I to prečesto. Nenad Bakić, bivši većinski dioničar Varteksa, ustvrdio je prije pet godina da su oni bili tijekom desetljeća došli blizu milijarde kuna!

Ipak, uspjelo se sve to pokriti, što zahvaljujući državnoj intervenciji, što prodaji imovine: tijekom dva desetljeća Varteks je prodao čak stotinjak robnih kuća i prodavaonica diljem bivše savezne države!

Međutim, tako više ne ide. Ono što se od imovine moglo prodati je prodano, a ono što je preostalo opterećeno je založnim pravima vjerovnika, koji se ne mogu dogovoriti koliko i kome sve bi trebao ići novac od prodaje. Banke pak ne žele pratiti najstarije varaždinsko tekstilno poduzeće već neko vrijeme, a hoće li to vlasnici, odnosno dioničari?

U Varteksu, naime, priznaju da je upitna isplata slijedeće plaće, kao i financiranje proizvodnje za novu sezonu. Stoga se

nadaju da će se postići dogovor s vjerovnicima i vlasnicima. Božica Čiček Mutavdžić, sindikalna povjerenica i zamjenica predsjednika nadzornog odbora, priznaje da su radi financijskog praćenja već uputili dopise svim većim dioničarima, kao što su Marko Vučijević, Stjepan Čajić, Antonio Popić, Zoran Košćec i Nenad Bakić. Međutim, kako veli, nitko nije pokazao interes da bi tvrtku financijski prati, izuzev Čajića, no ukoliko i svi ostali budu.

-Ukoliko ne dobijemo nova financijska sredstva smatram da se nećemo uspjeti održati jer nećemo moći financirati novu sezonu. Prodavaonice neće imati što prodavati te nećemo imati prihod od maloprodaje, a od lohn poslova nećemo moći ispunjavati sve obaveze i podmiriti troškove. Dakle, ukoliko se ne dogovore banke, vlasnici i potencijalni investitori, nećemo uspjeti, a to znači stečaj Varteksa nakon više od stoljeća rada, upozorava sindikalna povjerenica i zamjenica predsjednika nadzornog odbora, ukazujući da od dosadašnje prodaje imovine u sjedištu Varteksa poduzeće nije imao osobite koristi jer je sve od prodaje otišlo vjerovnicima.

Varteks je godinama bio u rukama onih koji, blago rečeno, nisu dorasli izazovima. Naravno, kad je u pitanju budućnost tvrtke. Još od 90-ih. Je li bilo još nečega, trebalo bi se znati nakon postupka protiv bivšeg predsjednika uprave. Kako bio, svašta su u Varteksu izvodili pa su čak uspjeli uvjeriti Vladu RH da strateškim državnim projektom proglasi rasprodaju imovine, koju (zasada) kupuju samo trgovački lanci. Pa nije valjda da će se stoljetna tradicija u proizvodnji na kraju svesti samo na njih?