Kako se (ne) radi

| 1.5.2023. u 20:51h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zbog spornih zahvata u prostoru, onih ostvarenih, ali i planiranih, javno su svoje nezadovoljstvo pa i ogorčenje ovih dana pokazali građani, što je za svaku pohvalu. Međutim, ne baš uvijek i način na koji se to čini.

U Varaždinu je zbog problema oko prilaza i parkiranja nezadovoljno više od tristo vlasnika stanova u stambenim zgradama, koje je Stanoing izgradio sjeverno i istočno uz poslovnu zgradu Euroherca. Nezadovoljni su dulje vrijeme, ali su tek nedavno sa svime odlučili izaći i u javnost.

Kako i ne bi kad više ne mogu vozilima do ulaza u zgrade ne samo oni, već i žurne službe! Naime, poslovna zgrada VTC-a, najveća i najviša građevina u Varaždinu, dobila je novog vlasnika, koji je “samo” ogradio svoje. I to uopće ne bi bilo sporno, da se njegova, odnosno čestica VTC-a, ne proteže gotovo do doslovno do balkona susjednih zgrada, koje nemaju više prostor za parkiranje ili prilaz, ali ni gdje, primjerice, ostavljati kontejnere za smeće!

Ovakva, nakaradna situacija posljedica je čudnovatog spajanja više manjih parcela oko VTC-a prije dvadesetak godina. Unatoč tome, dugo godina nije se znalo stvarno stanje oko VTC-a jer su stanari, odnosno vlasnici stanova mogli nesmetano uokolo voziti i parkirati kod svojih zgrada. Međutim, to više nije moguće.

I što sad? Ima li izlaz iz ovog? Premda neki drže da ga nema, vlasnici stanova u zgradama oko VTC-a uvjereni su da postoji rješenje. Vide ga u tome da se javnim dobrom proglasi dio parcele VTC-a, koji je desetljećima služio za promet i parkiranje. Već su izradili i odgovarajuću skicu, koju su pokazali prošli tjedan kad ih je obišao varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji se neposredno uvjerio u stanje stvari.

Od novog Gradskog vijeća, kako su isticali, očekuju prihvaćanje njihovog prijedloga za koji ističu da rješava njihov problem s prilazima i parkiranjem, ali i eliminira posljedice korupcije, što također drže važnim. Vlasnici stanova su, naime, uvjereni da su iza spajanja čestica nedvojbeno koruptivne radnje jer ne vjeruju da bi to netko slučajno mogao napraviti, a još manje da je napravljeno sukladno propisima i zakonu.

Istini za volju, takav stav ne čudi zna li se koga USKOK i za što godinama tereti, iako je pitanje hoće li na kraju i odgovarati...

Nezadovoljni i ogorčeni su i žitelji na ivanečkom području, osobito oni koji žive u blizini područja na kojem se provode istraživanja radi mogućeg otvaranja kamenoloma. Razumljivo, jer dovoljno je posjetiti Očuru i vidjeti koje “blagodati” nosi takav pogon. Međutim, kamenolom bi se gradio u susjednoj županiji, odnosno općini pa nije jasno što još tu mogu reći ili učiniti ivanečki dužnosnici, osim glasnog NE kamenolomu. Možda to i postoji, ali onda to treba i jasno reći, kao što to rade u Varaždinu.

Označeno u