Je li se moglo bolje?

| 18.4.2022. u 21:09h | Objavljeno u Iz moga kuta

Je li Grad Varaždin mogao proći bolje u nagodbi oko mirnog rješenja sudskih sporova s tvrtkama obitelji Patafa? Je li mogao ispregovarati da plati manje, budući da se T&H Investu, pravnom sljedniku VIS-a, uglavnom vraća njegovo zemljišta i još plaća skoro 17 milijuna kuna za dio u Ulici Vilka Novaka, koji nije mogao biti u cijelosti vraćen jer okružuje nekretninu Ekos Holdinga, koja je otkupljena?

Iz platforme Budimo grad ukazuju na to da se prilikom obračuna potraživanja T&H Invest koristi veća kamatna stopu nego što Grad Varaždin kod svog potraživanja povrata avansa za obradu otpada – jedva dva posto. To je točno, ali u nagodbi stoji kako će se nastaviti postupak u vezi ništetnosti ugovora o zbrinjavanju otpada, dogovorenog mimo očiju javnosti, kao i u odnosu na zahtjev za isplatu zakonske zatezne kamate na spomenuti avans. Zašto se to prešućuje?

A u NL Ivana Čehoka prije svega prešućuju da tzv. integralna nagodba nikad nije potpisana od strane T&H Investa pa je pitanje koliko smisla ima uspoređivanje. Unatoč tome, poručuju da kad se sve zbroji, T&H Invest dobiva skoro 17 milijuna kuna u novcu i 16 milijuna u nekretninama, što je 10 milijuna kuna više od iznosa iz tzv. integralne te da “nema tog kamatnog računa i glavnice koja bi u godinu dana donijela povećanje od 10 milijuna kuna”.

Uistinu, lijepe novce zaradili su oni koji su Gradu Varaždinu uspjeli prodati nekretnine u Ul. V Novaka. Kao što smo svojedobno prvi i jedni ukazali, T7 VIS još 2011. prodao Gradu svoja zemljišta na tom dijelu Varaždina po cijeni od 149 eura/m2, dakle koliko stoji i u nagodbi, a dio njih od 6.851 kvadrat kupio je 2006. godine od Ane D. za 188.200 eura, dok je EKOS Holding tu kupio 12.000 kvadrata od Vlade K. za nešto više od 130.000 eura, a Gradu i JUGS-u je 2011. prodao za 1.634.817 eura (129 eura/m2), odnosno kod obročne otplate 1.888.277 eura (149 eura/m2)! A 2015. kvadrat zemljišta Marlex je obližnja zemljišta platio gotovo upola manjoj nego Grad VIS-u i Ekosu četiri godine ranije!

I tko je za to odgovoran? Tko je odgovoran što se uopće krenulo u kupoprodaju zemljišta na Banfici po čak 200 eura po kvadratu, kao i u Ul. V. Novaka, budući da to što su se VIS i Ekos Holding javili na natječaj APN-a za otkup zemljišta baš ni na što nije obvezivalo Grad Varaždin, koji je trebao prikupiti ponude pa tek onda odlučiti što će i po kojoj cijeni kupiti.

Ali nije se tako radilo, nego se sve dogovaralo mimo očiju javnosti, sudeći prema izjavama svjedoka u kaznenom postupku, koji je uglavnom propao a da zasada nije baš jasno kako i zašto.To bi moglo biti jasnije nakon usporedbe pravomoćne, uglavnom oslobađajuće presude, i prvostupanjske, uglavnom osuđujuće, ali potonja nije bila javno dostupna zbog čega je pokrenut i ustavni spor. A on traje i traje...

Označeno u