Dekriminalizirati Foto: Pexels/ilustracija

Dekriminalizirati

| 15.7.2024. u 21:45h | Objavljeno u Iz moga kuta

Došlo je vrijeme za izmjene odredaba naših propisa koje se odnosne na “najstariji zanat na svijetu”. Dok se izmjene pomalo najavljuju, sve češće se izvještava o situacijama i primjerima koji potiču pitanja je li u redu sadašnja praksa kažnjavanja “seksualnih radnica” i klijenata te nije li uistinu vrijeme za promjene.

Tako je proteklog tjedna zbog sumnje da se bavila prostitucijom, varaždinska policija izdala prekršajni nalog državljanki Brazila. 38-godišnjoj Brazilki zabranjen je i ulazak te boravak u RH u trajanju od tri mjeseca jer kratkotrajni boravak kod nas “nije koristila u opravdanu svrhu”. Svega koji dan prije toga i 43-godišnja Španjolka prekršajno je kažnjena te joj je zabranjeno posjećivanje Varaždina. A nedugo prije toga, Peruanka je zamalo završila u istražnom zatvoru zbog sumnji da se bavila organiziranjem prostitucije u Varaždinu, a za to bi angažirala i državljanku Venezuele.

Ovo su samo neki od primjera “obične” prostitucije u Varaždinu, koja se odvija dogovorno među punoljetnim osobama, bez podvođenja, prisile, ucjene i sl. Takva, obična prostitucija prekršajno je djelo prema Zakonu o javnom redu i miru, koji propisuje da će se onaj koji se “odaje prostituciji kazniti novčanom kaznom od 20 do 100 eura ili kaznom zatvora do 30 dana”, što može biti i rigoroznije u posebnim slučajevima, koji su u Kaznenom zakonu.

U EU se jedino u Hrvatskoj i Rumunjskoj spolni odnos za novac između odraslih može kazniti i kaznama zatvora. A najčešće se kažnjavaju žene, kao što to pokazuju i prije spomenuti primjeri. Stoga se sumnja u smisao ovakvog sankcioniranja prostitucije u kojem stradavaju uglavnom žene, koje rade nimalo lak posao u strahu od policije, bez zdravstvenog, socijalnog... Zato neki misle da bi, umjesto njih, zapravo trebalo kažnjavati klijente, ali ima i onih koji vele da ne bi trebalo nikoga te sve urediti.

Bit će zanimljivo što će napraviti međuresorna radna skupina koja radi na izradi novog Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira, koji će dekriminalizirati prostituciju, odnosno, kako je najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, biti prilagođen današnjem vremenu.

A prilike su se u nas uistinu jako promijenile u odnosu na 1977. godinu, kada je donijet Zakonu o javnom redu i miru čije su odredbe i danas na snazi, barem što se tiče prostitucije. Promjene su golim oko vidljive osobito zadnjih godina. Tako su, uz sve ostalo, naše ulice pune stranaca koji su ovdje na “privremenom radu”. Zbog njihove brojnosti, otvaraju se posebne trgovine pa je vrijeme da se razmisli i o drugim stvarima, koje su se dosada gurale pod tepih, što je štetilo najviše ženama, a koristili su i oni iz sustava...

Uostalom, ne treba biti licemjeran, već si treba priznati da je za društvo puno štetnija intelektualna prostitucija, koja ne samo da se kažnjava, već i potiče i nagrađuje. No to je d(r)uga priča...