Balans

| 23.3.2020. u 09:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zatvaraju se sve tržnice i objekti u sklopu njih, i zbog loše organizacije i zbog nepoštivanja naših mjera. To je već sada na snazi, a od jutra će biti zabranjeno napustiti mjesto prebivališta, tako da nema više putovanja iz grada u grad.

Rekao je to čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinoviću u nedjelju, četvrtog dana od kada su zbog širenja novog virusa (i) u Hrvatskoj donijete restriktivne mjere u vezi kretanja građana i rada gospodarskih subjekata, koje se iz dana u dan pojačavaju: trgovine koje su još mogle raditi, od ovog tjedna mogu samo skraćeno. Ili uopće ne.

Da je nužno smanjiti socijalne kontakte - u to nitko ne bi trebao dvojiti. Dovoljno je pogledati Italiju pa da se vidi kuda vodi (i) olako shvaćanje mjera koje se donose: prenapregnuti zdravstveni sustav jedvna se nosi s brojem zaraženih, koji raste iz dana i dan, kao i broj preminulih. Najviše zaraženih početkom tjedna bilo je, naravno, tamo gdje je i sve počelo, Kini – 81 tisuća (preminuo 3.261), ali slijedi Italija sa skoro 60 tisuća zaraženih te već 5.476 preminula jer dnevno umire i po 600 ljudi!

Srećom, ali i odgovornijim pristupom, Hrvatska je daleko od tih brojki. Zasada. No, i u nas se vidi snažan rast broja oboljelih zadnjih dana. Stoga je razumljivo da je nužno donositi nove mjere.
Međutim, trebaju li zabrane i ograničenja vrijediti u istom obujmu za sve sredine? I posebice za svakoga?

-Lako je reći da se nešto zatvori, ali to ima reperkusije na cijeli niz životnih okolnosti, ljudi rade", ukazala je ovih dana Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti. A ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da se dosada težilo balansu i tako će se uvijek pa da je iduća, četvrta faza „ograničenje kretanja u pojedinim područjima“.

Tome se nema što prigovoriti. Naravno da je zdravlje na prvom mjestu, ali za sredine u kojima ono nije ugroženo uistinu ne bi trebalo uvoditi ograničenja, pogotovo ona koja će nedvojbeno paralizirati gospodarski život, kao što je zabrana napuštanja mjesta prebivališta za sve pa i za one koji idu na posao, čega nema čak ni u Italiji.

Uistinu, zašto, primjerice, ne bi bilo moguće putovati iz Čakovca u Prelog na posao kada u Međimurju nema niti jednog registriranog slučaja zaraze? Zašto bi neki morali snositi posljedice neodgovornog ponašanja drugih, gdje broj zaraženih raste jer u ljekarne masovno idu oni koji su u samoizolaciji?

Naravno, ne vrijedi to samo za Međimurje, ali tu se stvari dobro vide, iako ni Varaždinska županija nije zapravo daleko od toga. Istina, ima 11 zaraženih u bolnici, ali sve su oni koji su došli iz inozemstva ili njima bliske osobe. Dakle, lokalne (nepoznate) transmisije nema, pa zar onda uistinu treba već sada i tu zaustaviti gotovo svaki gospodarski život, izuzev onih koji rade na daljinu?

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci