A sami?

| 29.8.2023. u 09:03h | Objavljeno u Iz moga kuta

Da, bilo je zabavno, veselo i jako vruće u Varaždinu proteklih dana tijekom kojih je održan Špancirfest. Ovo ulično događanje postalo je mjesto susreta obitelji, rodbine i prijatelja, ali i gospodarstvenika te čelnika lokalne i državne vlasti, što najbolje potvrđuje dolazak predsjednika RH Zorana Milanovića i brojnih gradonačelnika, kao i stranačkih prvaka.

Došla je i ministrica turizma Nikolina Brnjac, kao izaslanica predsjednika Vlade RH, ali ipak je šteta što Andrej Plenković nije iskoristio festival i osobno došao u Varaždin jer ima se o čemu razgovarati. Ako ništa drugo, onda o najvećem gradskom komunalnom problemu – balama otpada, koje već skoro dva desetljeća leže u Brezju.

Upravo zbog toga, a imajući u vidu da je još proveden natječaj za zbrinjavanje otpada i sanaciju tla, Varaždinske su vijesti i prošlog tjedna, kao i prije mjesec dana, uputile Vladi RH pitanje hoće li se i kada na dnevni red sjednice staviti odobrenje Gradu Varaždinu za kreditno zaduženje radi sanacije baliranog otpada, odnosno je li takav prijedlog došao iz Ministarstva financija. Ako nije, što je tome razlog. Dok odgovore i na ove, ponovljene upite očekujemo, valja se prisjetiti što se sve zbivalo u sagi o otpadu jer možda se tu nalazi i moguće rješenje.

Nakon što su smećem zatrpane grabe na Motičnjaku, Varaždin je svoje smeće počeo izvoziti isto na jezersko područje, ali u Općini Kneginec Gornji. Budući da su tu kuće puno bliže, negodovanja nije manjkalo pa je kneginečki načelnik Đuro Keretić (HSS) spustio rampu na odlagalište te zatražio veću rentu, a to je nastavio i njegov nasljednik.

Varaždinsko gradsko čelništvo nije htjelo plaćati veću cijenu. Umjesto toga, odlučeno je da će otpad omatati u bale i odlagati ih privremeno u Brezje, umjesto da ga voze na neko odlagalište još kada ga je bilo malo. Tako se radilo godinama, iako su se nudila druga rješenja pa i iz inozemstva.

A onda je gradonačelnik Ivan Čehok 2008. godine presjekao – odlučio se skupa s poglavarima na izravnu dodjelu posla zbrinjavanja, bez da se za to znalo u javnosti, što su politički konkurenti iz stranke koju je vodio Radimir Čačić iskoristili za podnošenje kaznene prijave i protiv gradonačelnika i protiv članova Gradskog poglavarstva.

Optužen je, međutim, gradonačelnik, čelnik gradskog poduzeća te poduzetnik i njegova suradnica, a sudovima su trebale godine da utvrde kako su optužbe bile uglavnom neutemeljene. Ipak, to je zasmetalo nadležnima za sufinanciranje obrade bala te su zatražili novi natječaj. I taj je natječaj završio i nikome ništa. Zašto?

Razumnog razloga teško da ima, pogotovo ako se zna da su neke sredine, kao Ludbreg, svoj otpad zbrinule bez obrade novcem iz EU. Svojedobno je gradski vijećnik Robert Podolnjak predlagao gradonačelniku Goranu Habušu da Grad sam krene u rješavanje bala. Nije li vrijeme za to, ako za to postoji mogućnost?

Označeno u