Prošlog tjedna, 22. i 23. svibnja u vrtićima i osnovnim školama u Vinici i u Bednji u sklopu projekta "Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa" održane su radionice za predškolce te učenike nižih i viših razreda. Radionicama je omogućeno da i najmlađi stanovnici nauče kako pripremati pravilan, odnosno zdrav obrok. Nakon vrlo kreativne, vesele i edukativne radionice s djecom i učenicima, voditeljica izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin - Trstenjak sa Sveučilišta Sjever istaknula je da su "djeca zainteresirana i žele naučiti više o pravilnoj prehrani", dodavši da vjeruje kako "ovakvi projekti mogu imati veliki utjecaj u formiranju stava o ovoj važnoj tematici".
Učenicima su podijeljene i tri edukativne brošure koje je pripremila voditeljica radionica: Priprema zdravih napitaka, Promocija zdravlja, zdrave/pravilne prehrane i rekreacije (zdrav način života) kao brošura naslova Zdravi ručak i slastice.
Učenici OŠ Bednja čak su pitali hoće li radionica biti i iduće godine! Time se u svakom slučaju može, kako je istaknuo načelnik Općine Damir Poljak, "potvrditi da je projekt bio koristan i postigao cilj, a to je pokretanje svijesti o pravilnoj/zdravoj prehrani upravo kod najmlađih".
Foto: Dječji vrtić Vinica
Foto: Dječji vrtić Vinica
Foto: Dječji vrtić Bednja
Foto: Osnovna škola Bednja
Kao što je i nedavno održana radionica u Općini Vinica s općom populacijom, ovim projektom predviđeno je bilo i održavanje radionica zdravog doručka i slastica za opću populaciju Općine Bednja, koja je i održana 27. svibnja u prostorijama Općine. I ove radionice vodila je izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever.
Foto: Radionica za opću populaciju u Bednji
Prije aktivnog sudjelovanja na radionici, polaznici su saznali koje su važnosti i principi pravilne prehrane općenito, pa tako i doručka. Naime, doručak treba biti uravnotežen (odgovarajuća količinu proteina, ali i ugljikohidrate te masti), umjeren (količinski prilagođen potrebama i ciljevima) i raznolik sa što više različitih skupina namirnica.
Aktivnim sudjelovanjem polaznici su kreirali pravilan/zdravi doručak prema naputku i ponuđenim namirnica (mlijeko, fermentirani proizvodi, sirevi, jaja, med, orašasti plodovi, sušeno i svježe voće, maslinovo ulje, domaći džem, začini…) u kombinaciji s jelima na bazi visoko vrijednih žitarica - prosu i heljdi koje je za njih pripremila voditeljica Uršulin - Trstenjak (krekeri, keksi, zlevka, pita, "biskvitni" kolač, salata - sve od prosa; kuhano proso i heljda na mlijeku; heljdine palačinke,…).
Foto: Radionica za opću populaciju u Bednji
I na ovoj radionici polaznicima je podijeljen već spomenuti edukativni materijal u vidu brošura.
Na kraju radionice, profesorica Uršulin - Trstenjak istaknula je da su "upravo ovakvi projekti, odnosno radionice, od velikog značaja s obzirom na važnost znanja o postulatima pravilne prehrane koji predstavljaju 'kapital' za održavanje zdravlja i sprječavanja nastanka velikog broja kroničnih nezaraznih bolesti današnjice (bolesti krvožilnog sustava, pretilost i dijabetes).
- Ovo je tek početak - nadovezao se načelnik Poljak i najavio proširivanje i pokretanje novih inicijativa ove tematike na dobrobit mještana svih dobih skupina.