"Učenik koji je prvi razvio simptome zaraze već je prije polaska na izlet imao simptome" Foto: VV arhiva / ilustracija

"Učenik koji je prvi razvio simptome zaraze već je prije polaska na izlet imao simptome"

Varaždinske vijesti | 2.10.2024. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno

- Zapisnikom sanitarne inspekcije koja je zaključena danas u kasnim popodnevnim satima, utvrđeno je da je učenik koji je prvi razvio simptome već prije polaska na izlet imao simptome - odgovorili su nam na upit o zarazi učenika iz Dalmacije norovirusom iz Hotela Trakošćan, u kojem su učenici odsjeli.

- Jednako tako, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije utvrdio je da se u uzorku stolice koji je uzet na mikrobiološku analizu radi o norovirusu. Napominjemo da nitko od drugih gostiju hotela koji su u njemu istovremeno boravili i konzumirali istu hranu nije prijavio nikakve smetnje, uključujući i osoblje hotela - ističu iz hotela.

- Ovim putem apeliramo na djecu, roditelje i učitelje da ukoliko primijete da dijete ima tegobe da isto ne upućuju na izlete, obzirom da se zaraza širi prilično brzo, posebno u zatvorenim prostorima poput autobusa - nadodali su iz Uprave hotela Trakošćan.

>> Čak 28 školaraca iz Dalmacije završilo u varaždinskoj bolnici zbog norovirusa
>> Doznajemo gdje su bili i gdje su bili smješteni zaraženi školarci iz Dalmacije
>> Zbog zaraze učenika norovirusom, inspekcija uzela uzorke hrane, briseve...

Podsjetimo, riječ je učenicima 8. razreda iz Vodica koji su u ponedjeljak ujutro krenuli na maturalno putovanje na sjever Hrvatske. U ponedjeljak su ručali u jednom objektu na području Karlovačke županije, a večeru te doručak u utorak imali su u hotelu Trakošćan, gdje su bili smješteni. U utorak ujutro su počeli prvi simptomi kod više učenika, što je kasnije tog dana kulminiralo zaprimanjem 28 učenika u varaždinsku bolnicu, gdje su primili infuziju. Posljednji od učenika iz bolnice je otpušten u srijedu ujutro.

U hotel Trakošćan upućen je epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom, koja je propisala mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti - mjeru dezinfekcije cijelog objekta, uzorkovanje gotove hrane i briseva i izvanredni zdravstveni pregledi svih djelatnika. Kako su nam ranije odgovorili iz Državnog inspektorata, ujedno je zabranjen rad jednom djelatniku dok se ne obave propisani zdravstveni pregledi.

Norovirus je vrlo zarazan i uzrokuje napadaje teškog povraćanja i proljeva. Najčešće se širi putem hrane ili vode te bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi zaraze obično počinju 24-48 sati nakon zaraze, no mogu se javiti i ranije, već nakon 12 sati, a uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev.

U pravilu je oporavak brz (1-2 dana), a glavni problemi su moguća dehidracija – pogotovo kod vrlo male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka. Zbog dehidracije, osobama koje ne mogu uzimati tekućinu na usta potrebna je nadoknada putem infuzije.