Čak 28 školaraca iz Dalmacije završilo u varaždinskoj bolnici zbog norovirusa Foto: Ilustracija

Čak 28 školaraca iz Dalmacije završilo u varaždinskoj bolnici zbog norovirusa

M.N.,I.D. / Varaždinske vijesti | 2.10.2024. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je objavljena vijest u 24 sata o tome kako je velik broj školaraca iz Dalmacije završio u OB Varaždin, dobili smo i prve informacije iz PU varaždinske.

- Za sada ne znamo kako je došlo do toga, a radi se o 20-ak djece koje je završilo u bolnici - istakli su PU varaždinske te potvrdili da što je dovelo do toga istražuje Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Prema informacijama iz Opće bolnice Varaždin, sa simptomima je u utorak zaprimljeno 28 djece.

- Oni nisu hospitalizirani, već su provedeni kroz dnevnu bolnicu. Dobili su infuziju i danas ujutro je otpušten zadnji od njih - rekao nam je ravnatelj bolnice Damir Poljak.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je učenicima 8. razreda koji su u Varaždinskoj županiji bili na maturalnom putovanju na koje su krenuli u ponedjeljak ujutro. U ponedjeljak su ručali u jednom objektu na području Karlovačke županije, a večeru i doručak su imali u jednom objektu u Varaždinskoj županiji. Gdje su se točno zarazili znat će se nakon izvida i obrade sanitarne inspekcije.

A kako nam je rekao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj, riječ je o norovirusu. Norovirus je vrlo zarazan, uzrokuje napadaje teškog povraćanja i proljeva. Najčešće se širi putem hrane ili vode te bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Više nam je kazala dr. Katica Katica Čusek Adamić, voditeljica Epidemiološke djelatnosti u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- Na pedijatrijskom odjelu OB Varaždin noćas su zaprimljena i obrađena djeca zbog probavnih smetnji. Odmah nakon zaprimanja prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom. U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom dokazan je Noro virus tako da se radi o Norovirusnoj infekciji u djece. Daljnje postupanje i obrada usmjerava se prema ovoj etiologiji - navela je dr. Čusek Adamić.

Prema HZJZ-u, norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus. Kao i kod svih trovanja hranom, znakovi/simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija – pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.