Zbog zaraze učenika norovirusom, inspekcija uzela uzorke hrane, briseve... Foto: Pexels/ilustracija

Zbog zaraze učenika norovirusom, inspekcija uzela uzorke hrane, briseve...

Varaždinske vijesti | 2.10.2024. u 15:21h | Objavljeno u Aktualno

Iz Državnog inspektorata dobili smo odgovor o postupanju vezanom uz zarazu školaraca iz Vodica norovirusom tijekom boravka u Varaždinskoj županiji.

>> Čak 28 školaraca iz Dalmacije završilo u varaždinskoj bolnici zbog norovirusa
>> Doznajemo gdje su bili i gdje su bili smješteni zaraženi školarci iz Dalmacije

- Sanitarna inspekcija redovito postupa po svakoj obavijesti epidemiološke službe kada postoji sumnja na trovanje. Tako je i u ovom slučaju odmah po zaprimanju obavijesti izvršen inspekcijski nadzor sanitarne inspekcije u suradnji s nadležnim epidemiologom pravnog subjekta u kojem su djeca boravila. Poduzete su propisane mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti uzimajući u obzir i preporuke epidemiologa - naveli su.

- Sanitarna inspekcija je pravnom subjektu, u kojem su boravila djeca, donijela mjeru dezinfekcije cijelog objekta, uzorkovanje gotove hrane i briseva i izvanredni zdravstveni pregledi svih djelatnika, te je zabranjen rad jednom djelatniku dok ne obave propisani zdravstveni pregledi - odgovorili su nam iz Državnog inspektorata, dodavši kako će po okončanju inspekcijskog nadzora i po zaprimanju svih analiza izvijestiti o činjenicama.

Podsjetimo, školarci su bili na višednevnom izletu na sjeveru Hrvatske, a prije nego što su se razboljeli, bili su u jednom objektu u Karlovačkoj županiji i u jednom objektu u Varaždinskoj županiji. Doznali smo da je objekt u kojem su odsjeli i prenoćili u Varaždinskoj županiji Hotel Trakošćan, a tu su i večerali u ponedjeljak te doručkovali u utorak, ali za sada nemamo informacije o tome je li zaraza povezana s tim ili nije.

Norovirus je vrlo zarazan, uzrokuje napadaje teškog povraćanja i proljeva. Najčešće se širi putem hrane ili vode te bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Simptomi zaraze obično počinju 24-48 sati nakon zaraze, no mogu se javiti i ranije, već nakon 12 sati, a uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev.

U pravilu je oporavak brz (1-2 dana), a glavni problemi su moguća dehidracija – pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka. Zbog dehidracije, osobama koje ne mogu uzimati tekućinu na usta potrebna je nadoknada putem infuzije.