Na aktualnom satu o baznim stanicama, dnevnom boravku za starije... Foto: Krešimir Đurić

Na aktualnom satu o baznim stanicama, dnevnom boravku za starije...

I.D. / Varaždinske vijesti | 24.5.2023. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine i ovaj su put govorilo o brojnim aktualnim temama.

>> Stričak o poplavama: Neki vlasnici zemljišta zabranjuju čišćenje potoka, imali smo takav slučaj
>> "Roditelji imaju pravo biti nezadovoljni, ali odluku donosi školski odbor"
>> Hoće li Varaždinska županija biti podijeljena na dvije izborne jedinice?
>> "Opća bolnica Varaždin s tvrtkom Buryen za vrijeme epidemije nije poslovala niti lipu"
>> Martinčević: "Hoće li i kada saga s Trakošćanskim jezerom završiti?"
>> Stričak: "Prikriva li prosvjed hitne službe ubojstvo u Ivancu?!"

Također, Luka Zrinski (SDP) postavio je pitanje o sufinanciranju privatnog smještaja studenata te predložio da Županija izdvoji dodatna sredstva za tu namjenu, kao i da se u to uključe i jedinice lokalne samouprave.

- U rujnu ćemo imati rebalans proračuna, a krajem godine donosimo novi. Vidjet ćemo kako će se proračun puniti i što možemo učiniti po tom pitanju - odgovorio mu je župan Anđelko Stričak.

Nino Ivanuša (SDP) pitao je o ulaganjima u ispostavu Doma zdravlja u Ludbregu.

- I prije oko godinu dana rekao sam da je Dom zdravlja u Ludbregu slijepo crijevo. Zbog svega što tijekom godina nije učinjeno, on je u vrlo lošem stanju, kadrovski, materijalno... Svjedoci smo sve većih problema u zdravstvenom sustavu, ostali smo bez nekoliko liječnika u ordinacijama obiteljske medicine, u Maruševcu i i u Domu zdravlja u Ludbregu gdje od četiri ordinacije efektivno radi jedna i pol, možda dvije. Te četiri ordinacije rade s velikim brojem pacijenata i ovakva organizacija rada nije dovoljna da pruži adekvatnu zdravstvenu skrb. Što će Županija učiniti po tom pitanju? Što je s ulaganjima u zgradu Doma zdravlja u Ludbregu, u ostalim ispostavama je provedena energetska obnova, a u Ludbregu je ostalo slijepo crijevo - ustvrdio je.

- Sve što ste rekli je točno, ali to nije od jučer, već od prije. U ovom mandatu u Dom zdravlja u Ludbregu je uloženo 226.105 eura, prije toga 10 godina je uloženo svega 217.291 euro. SDP je prije imao svog zamjenika župana, čudim se da je tako malo uloženo u tom razdoblju u Dom zdravlja u Ludbregu - kazao je, među ostalim, župan.

Željko Bedeković (Reformisti) je naveo da su u mandatu župana Radimira Čačića obnovljene 22 škole.

- Koje su škole sada prijavljene? Zanemarili ste školu u Donjoj Voći, nije prijavljen projekt. Hoćete li opet propustiti tu priliku? - pitao je Bedeković Stričaka.

- Sve naše prijave na natječaje vodi i priprema JURA, formirana 2018. u mandatu bivšeg župana. U mom mandatu nije zaposlena ni jedna osoba, osim ravnatelja koji je malo bolji od onog prethodnog. Ni na jedan projekt nisam "stavio šapu", nikad nisam stopirao niti jedan projekt, ako je bilo kakvih radnji oko prijave škole u Donjoj Voći, to će biti odrađeno, a nisam čuo da se netko od načelnika žalio na drugačiji tretman - odgovorio mu je Stričak.

Bilo je riječi i o postavljanju baznih stanica na Dom zdravlja Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici.

- Jeste li zaustavili postavljanje baznih stanica na zgradu Doma? To su opasna i štetna zračenja, koja ugrožavaju zdravlje građana - pitao je novi vijećnik reformista Luka Brezovec.

- Evo vječite teme - bazne stanice i njihova štetnost. Predlažem Reformistima da pokrenu inicijativu da se mobiteli ukinu i neće biti potrebe za baznim stanicama i da se Reformisti prvi odreku korištenja mobitela. To bi bio doprinos ne samo Varaždinskoj županiji, nego i civilizaciji, ljudskom rodu. Bazna stanica je na Domu zdravlja više od 10 godina, a mi sada o tome raspravljamo na Skupštini - rekao mu je Stričak.

Vijećnica Reformista Natalija Martinčević osvrnula se na natječaj za izgradnju i opremanje dnevnog boravka za starije i nemoćne oosbe.

- Završen je natječaj u kojem je bilo predviđeno šest milijuna eura za izgradnju i opremanje dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe. Postojeći kapaciteti nisu dovoljni, liste čekanja su velike, jeste li se prijavili i dobili taj projekt, jer po prvi put su se mogle javiti Županije. U prošlom mandatu smo imali jednostavno pravilo - nije se smio dogoditi natječaj za bespovratna sredtsva, a da se ne prijavimo. Sada se ne prijavljujemo - rekla je Martinčević.

- Na natječaj su se mogle prijaviti jedinice lokalne samouprave, a Županija je mogla biti partner. Pet gradonačenika i načelnika je došlo do mene, ali odustali su. Zašto? Treba pitati njih. - odgovorio je župan.

Martinčević nije bila zadovoljna odgovorom.

- Ako imate priliku uzeti novce iz EU fondova, uzmete je. A vi ste ti koji potičete da se ustanove i načelnici prijave na natječaje. Odustalo se od turističkih projekata, nisu se napravile škole koje su trebale... Ovaj dnevni centar, vi to morate koordinirati, oni ni nemaju kapacitete za to, ali Županija ima - rekla je.

- Možemo poslati dopis svim načelnicima i gradonačelnicima zašto se nisu javili na taj natječaj za dnevni centar. Ni reformistički načelnici se nisu javili na taj natječaj - dodao je Stričak.

Zoran Kunić (HNS) pitao je planira li Županija sanaciju poda u sportskoj dvorani u Novom Marofu.

- Dvoranu koristi veliki broj korisnika, a brojna su oštećenja koja predstavljaju opasnost. Planira li Županija to sanirati? - pitao je Kunić.

- Prošle godine smo obnovili pod dvorane u Vidovcu, a ne možemo se dvije godine zaredom prijaviti na natječaj ministarstva sa sličnom investicijom. Sanaciju poda u Novom Marofu možemo tako prijaviti tek iduće godine, to ćemo i napraviti - rekao mu je župan.

Isti je vijećnik postavio i pitanje problemu prometa teretnih vozila kroz naselja, istaknuvši pritom općinu Beretinec, odnosno cestu Tužno-Črešnjevo-Beretinec i prilaz jugozapadnoj obilaznici.

- Cesta je u katastrofalnom stanju, mještani negoduju zbog buke, štete i opasnosti - napomenuo je.

- Zamolit ćemo policiju da češće kontrolira, jedino to možemo - odgovorio je Stričak.

Karmen Emeršić (HNS) pitala je kada se planira raspisivanje natječaja za doktorske studije, budući da sredstva planirana u proračunu za 2023. godinu.

- O tome razmišljamo i za sljedeću sjednicu pripremit ćemo odluku o izmjeni odluke o stipediranju učenika i studenata da se mogu sufinancirati i doktorski studiji - rekao je župan.