Stričak: "Prikriva li prosvjed hitne službe ubojstvo u Ivancu?!" Foto: VV arhiva

Stričak: "Prikriva li prosvjed hitne službe ubojstvo u Ivancu?!"

I.D. / Varaždinske vijesti | 24.5.2023. u 12:25h | Objavljeno u Aktualno

Županijska vijećnica Ruža Jelovac (SDP) na aktualnom satu Županijske skupštine osvrnula se na djelatnost saniteta i nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

- Sanitet smo doveli na zavidnu razinu po razini kvalitete usluga i opremljenosti. Što se tiče prijevoza medicinskih pripravaka u Zagreb, prijevoz je preuzeo Zavod za hitnu medicinu još 2010. godine, a cijena je od tada ista. Ti prihodi imaju mali udio u prihodima Zavoda, no čine uštedu Općoj bolnici Varaždin koja je u gubicima. Što župan misli poduzeti po tom pitanju? - kazala je Jelovac, istaknuvši da takva djelatnost prema propisima nije zabranjena, no da naglasak mora biti na zaštiti prava pacijenata.

Župan Anđelko Stričak u svom je odgovoru napomenuo da je u ovom mandatu nabavljeno 13 vozila za nastavni zavod za hitnu medicinu te da je riječ o jednom od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj.

- Prijevoz paketa je sporan jedino vozačima zaposlenim u prošlom mandatu. Sporna im je satnica - vozač uzme vozilo, pokupi pacijenta, vozi ga u Zagreb, čeka, ako procijeni da se neće unutar osam sati vratiti do sjedišta, da li da ostavi pacijenta u Zagrebu ili da čeka sat vremena i kad skupi osam sati, da iskoristi slobodan dan? Treba li pacijenta ostaviti u Zagrebu i čekati dodatno vozilo? To je pitanje za vijećnike, ako smatrate da je to dobro, onda ćemo dati takav naputak ravnatelju - kazao je Stričak.

No, osvrnuo se i na stanje u Zavodu.

- Imali smo prosvjede u zavodu za hitnu mediicnu. Bilo je sedam prosvjednika, od čega četiri domaća, a tri uvozna, a pratilo ih je 20 novinara. Zbog čega? Postoji neki crv sumnje da je to sve povezano s jednim nedjelom u Ivancu. Par dana prije prosvjeda u Ivancu se dogodilo ubojstvo! Pozvan je da izađe na teren tim hitne službe, liječnik iz tima ustvrdio je da je smrt nastupila zbog infatkta, a mrtvozornik je potom utvrdio da je žena ubijena. Je li to točno, što se poduzima, jesu li pojedini zaposlenici namjeravali prikriti to ubojstvo ili je liječnik možda bio malo nemaran? Možemo li si dozvoliti takve pogreške? - naveo je župan.

U sklopu rasprave o Izvješću o radu i financijskom poslovanju Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, vijećnik Goran Kaniški (HDZ) zatražio je od ravnatelja zavoda dodatno pojašnjenje o ovom slučaju.

- Da, taj slučaj se dogodio. Trenutno je u tijeku postupanje nadležnih tijela i do završetka postupka ništa ne možemo više reći. Bi ćete o svemu izviješteni na vrijeme - odgovorio je ravnatelj Mladen Smoljanec.