Stričak o poplavama: Neki vlasnici zemljišta zabranjuju čišćenje potoka, imali smo takav slučaj Foto: Krešimir Đurić

Stričak o poplavama: Neki vlasnici zemljišta zabranjuju čišćenje potoka, imali smo takav slučaj

I.D. / Varaždinske vijesti | 24.5.2023. u 10:35h | Objavljeno u Aktualno

Sjednica Županijske skupštine počela je prisegom novih vijećnika. Naime, Robert Vugrin (Reformisti) stavio je svoj mandat u mirovanje iz osobnih razloga od 15. svibnja, a umejsto njega novi vijećnik je Luka Brezovec.

Ostavku je podnio Mario Milak (SDP) te mu je mandat prestao 10. svibnja. SDP je za njegovog zamjenika odredio Željka Šprema.

skupstina_24052023_2.jpg

Na aktualnom satu nekoliko se pitanja odnosilo na nedavnu vremensku nepogodu i proglašenje elementarne nepogode.

Goran Kaniški upitao je među ostalim kolike su štete, Branimir Nađ je ustvrdio da se ranije govorilo o velikim ulaganjima u zaštitu od poplava te upitao je li to odrađeno, a Marijan Škvarić je predložio da Županija nakon takvih nepogoda osigura više sredstava za monitoring ispravnosti vode, budući da je i sada na više područja došlo do zamućenja vode.

Župan Anđelko Stričak je odgovorio da je jutros proglasio prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji, od poplava te klizanja, tečenja, odronjavanja i prevrtanja zemljišta.

>> Župan Stričak proglasio dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji

- Prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi 24.040.000 eura. Zabilježene su i velike štete od poplava, koje prema prvim procjenama ukupno iznose 16.605.899,79 eura, dakle sveukupna šteta od dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji iznosi 40.945.899,79 eura - napomenuo je Stričak.

Što se tiče mjera koje se provode, odgovorio je sljedeće:

- Bilo bi dobro da se otvori i tema koliko i što možemo štititi. Naime, je li moguće da kad Hrvatske vode krenu čistiti kanale, pojavi se vlasnik zemljišta i zabrani čišćenje u tom dijelu potoka ili kanala, imali smo i takvih slučajeva. Pretpostavljam da Hrvatske vode daju sve od sebe, ali ovo su bile stoljetne kiše i ne ponovilo se više. No, poslat ćemo i pitanje Hrvatskim vodama da odgovore - odgovorio je župan.

Dodao je da je odmah obišao teren.

- To je strašno, ali bilo je lijepo vidjeti humanost i solidarnost vatrogascaa i svih koji su pritekli u pomoć - dodao je.

Što se tiče pitanja o monitoringu i kontroli vodovoda, odgovorio je da će tražiti dodatna ispitivanja.