VRTNI CENTAR IVA Vrijeme je za sadnju ruža!

VVM | 25.10.2024. u 12:01h | Objavljeno u Sponzorirano

Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu. I dok divlje ruže lako izdrže niske temperature, hibridne ruže kao čajevke, ruže penjačice i ruže stablašice ne podnose uvijek dobro mraz i hladnoću, a najbolje jamstvo za opstanak sadnice preko zime je dobra njega u ljetnim mjesecima.

Jesen je najpogodnije vrijeme za sadnju ruža. Sadnica posađena u jesen do zime razvije sitno korjenje koje joj omogućuje bolje prezimljenje i u proljeće ranije tjeranje novog korjenja za borbu s predstojećim sušnijim dijelom godine. Ruže posađene u jesen u prvoj su godini bujnije i bogatije cvatu.

Dok divlje ruže lako izdrže niske temerature, hibridne ruže kao čajevke, ruže penjačice i ruže stablašice ne podnose uvijek dobro mraz i hladnoću. Najbolje jamstvo za opstanak sadnice preko zime je dobra njega u ljetnim mjesecima. Osobito borba protiv štetočina. Snažan grm će izdržati hladnoću lakše nego oslabljen. Važno je prestati s gnojidbom već u kasno ljeto. Također se suzdržite od većeg orezivanja krajem ljeta. No, za stabljiku je štetnije zimsko sunce i hladni suhi vjetar. Zemlja je u zimskim mjesecima uglavnom smrznuta. Zbog toga biljka ne može crpsti vodu iz tla, dok zimsko sunce grije biljku, pa ona gubi vlagu u granama i vene. Ružine grane stoga treba zaštititi vrećama od jute ili granama, primjerice smreke.

roses-g6fca3b98c_640.jpg

Za zaštitu bilja od smrzavanja nipošto se ne smije koristiti plastična folija ispod koje nema kruženja zraka. Kada govorimo o zaštiti grmolikih ruža, površinu zemlje oko stabljike valja prekriti granama zimzelenih biljaka. Pod njima će zemlja ostati vlažna i dobro grijati biljku, no valja pripaziti da se u proljeće lišće razgrne od stabljike, jer u protivnom može postati izvor bakterija i uzrok bolesti biljke. Ako se ruža nalazi na mjestu izloženom vjetru, dobro ju je prethodno zagrnuti lišćem, kompostom ili zemljom do visine od 10-15 centimetara.

Krošnju ruže stablašice se može oprezno poviti prema zemlji, dok se gola krošnja može pokriti suhim lišćem, usitnjenom zemljom ili zimzelenim grančicama. Stablo ruže poželjno je također zaštititi, ako je zima izuzetno jaka. Kako krošnja ne bi stradala od prekomjerne vlage, na vlažnijim područjima poželjno ju je položiti na humak zemlje i tek onda uzimiti zatrpavanjem, dok je stablo poželjno učvrstiti kolčićima kako ga jaki vjetrovi ne bi iščupali iz zemlje ili oštetili.

Jesenski pozdravi iz IVE!

Budite dobri, sadite drveće!
Vrtni centar Iva

Braće Radića 54, Štefanec

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web Shop: 098/180-8163

Maloprodaja: 040/337-741

www.vrtnicentariva.hr