VRTNI CENTAR IVA Cvijeće i povrtnjake najbolje je zalijevati navečer, a travnjake ujutro

VV | 24.5.2022. u 09:20h | Objavljeno u Sponzorirano

Bolje je zalijevati rjeđe većim količinama vode, nego češće, a manje. Obilatim, a rjeđim zalijevanjem, voda dopire do dubljih slojeva, čime je omogućeno bolje zakorjenjivanje biljke.

Zalijevanje je jedna od neizostavnih radnji u sušnim ljetnim mjesecima. No istinskim zaljubljenicima u vrt zalijevanje neće predstavljati nikakav teret, već će u njemu uživati u jutrima ili predvečerjima. Ipak, svakodnevno zalijevanje ne znači i pravilno i dobro zalijevanje. Ponekad se blagim orošavanjem biljkama može nanijeti više štete nego koristi. Vjerojatno je svima poznato da se biljke ne smiju zalijevati tijekom dana kada sunce najjače prži. Tada, naime, na lišću zaostaju kapljice vode koje pod jakim sunčevim zrakama mogu izazvati “ palež “ listova. Zato je najbolje zalijevati uvečer, kada je tlo hladnije pa je i isparavanje vode manje. Travnjak treba zalijevati ujutro jer večernjim zalijevanjem trava preko noći ostaje vlažna, a time je i pojačana opasnost od razvoja mnogih biljnih bolesti. Treba izbjegavati i zalijevanje za jaka vjetra jer se tada tlo izrazito brzo suši.

zalijevate_li_pravilno3.jpg

Rjeđe, a obilato zalijevanje je bolje

Sigurno ste čitali da je uvijek bolje zalijevati rjeđe većim količinama vode, nego češće, a manje. Ponovit ćemo to i ovog puta. Naime, rjeđim zalijevanjem velikim količinama vode ona dopire do dubljih slojeva, čime je omogućeno dublje zakorjenjivanje biljke. Površinskim zalijevanjem korijenje se razvija pri površini i time je izloženije suncu, a nije zanemarivo što je u takvim uvjetima pojačan rast korova. Jednostavno je odrediti količinu vode kojom treba zaliti da bi ona doprla u dubinu. Uvijek računajte kako je potrebno 10 litara vode po četvornom metru da bi se natopio sloj deblji od 10 cm. Dakle, nije svejedno zalijevate li ljetnivu, ružu ili jorgovan.

Malčiranje štedi vodu

Da bi gospodarenje vodom bilo što ekonomičnije, dobro je tlo oko biljaka malčirati. Upotrebljavate li prirodne materijale - koru drveta, borove iglice ili slamu, sloj malča ne bi smio biti manji od 4 cm, ali ni deblji od 8 cm. Neki će se možda odlučiti i za sintetske materijale (razne folije), koje će također biti dobar “ čuvar “ vode, no neće biti tako ukrasne kao, primjerice, kora drveta. U svakom slučaju, malčirane površine treba manje zalijevati, a na njima će rasti i znatno manje korova.

Pozdravljaju Vas iz vrtnog centra IVA!


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Poslovnica Štefanec
Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

https://vrtnicentariva.hr/trgovina/

Radno vrijeme:
  • 8:00 - 17:00
  • 8:00 - 13:00