KRISTOV TRN Egzotična biljka nježnih cvjetova koju nije potrebno obilno zalijevati

vv | 23.7.2022. u 18:14h | Objavljeno u Sponzorirano

Kristov ili Isusov trn porijeklom je iz tropskih krajeva. Grane su guste i posute trnjem, a cvijet je mali, okružen s dva pricvjetna listića u jarkim bojama crvene, roze ili bijele boje. U dobrim uvjetima biljka cvate gotovo cijele godine.

Vrtlarija Vijenac u ovom broju predstavlja još jednu egzotičnu, tropsku biljku koja se već udomaćila u našim krajevima, a riječ je o cvijetu poznatom pod nazivom Kristov ili Isusov trn. Prema legendi, Krist je na križu nosio trnovitu krunu načinjenu upravo od stabljike ove biljke.

Riječ je o sukulentnom (mesnatom) polugrmu ili grmu koji može narasti gotovo dva metra u visinu. Porijeklom je s Madagaskara i drugih tropskih područja, odakle je biljku u Europu donio barun Pierre Bernard Milius. Po njemu je dobila i svoje latinsko ime Euphorbia milii (Milijeva mlječika). Grane su mu guste i posute tvrdim trnjem. Lišće je ovalno, a cvijet je mali, okružen s dva pricvjetna listića u jarkim bojama crvene, roze ili bijele boje. Prirodno cvate tijekom proljeća i ljeta, no u dobrim uvjetima biljka gotovo nikada ne prestaje cvasti.

flowers-g5d6c8e1ed_1920.jpg

Ne treba obilno zalijevati

Kod nas se najčešće uzgaja kao sobno bilje. Ne zahtjeva velike količine vode. Dovoljno je povremeno zalijevanje uz održavanje vlažnosti korijena. Zalijeva se tek kad je gornji sloj supstrata u potpunosti suh. Ako biljka počne odbacivati lišće, to je znak da treba smanjiti količinu vode. Dno lončića mora biti izdašno izbušeno kako bi se supstrat mogao do kraja iscijediti.

Prihranjuje se od proljeća do jeseni, a gnojivo se može smanjiti za polovicu propisane doze. Kroz zimski period, zalijevanje treba smanjiti, a prihranu u potpunosti izbjegavati. Na proljeće, kada noćne temperature ne padaju ispod 16°C, Kristov trn se može prebaciti na otvoreno. Presađivanje u veću posudu može biti svake dvije do tri godine. Ukoliko je moguće, teba biti do sredine proljeća, prije novog rasta biljke. Oblik i veličina grma postižu se orezivanjem. U jesen se uklanjaju slabe ili tanke grane. Time će se potaknuti rast biljke na proljeće. Ocvale cvjetove i suhe listove također treba ukloniti da bi se smanjila opasnost od stvaranja gljivičnih bolesti.

Oprez zbog toksičnosti

Za zdrav izgled Kristovog trna treba oko osam sati svjetlosti. Bogatiju cvatnju moguće je postići ako je biljka što dulje izložena Sunčevoj svjetlosti. Do cvatnje će doći čak i ako je biljka obasjana direktnim Suncem samo tri do četiri sata dnevno. Kod uzgoja na otvorenom, biljku se smješta na osvjetljeno mjesto, dok u zatvorenom prostoru, najbolje mjesto je na južnom ili zapadnom prozoru. Nešto niže noćne temperature, neće biti problematične, ako se ne spuštaju ispod 10°C. Kao i većina kaktusa i sukulenata, ne može podnijeti hladne zimske temperature. U tom slučaju, kod temperatura ispod 1°C, biljku je potrebno preseliti u zatvoreni prostor.

Zbog svoje toksičnosti, štetnici rijetko posjećuju ovu biljku. Za ljude i kućne ljubimce otrovni su svi dijelovi biljke ukoliko se unesu u organizam, što može dovesti do mučnine i povraćanja.

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.