BALKONSKO CVIJEĆE Vrtlarija Vijenac donosi savjete o odabiru i njezi biljaka

| 16.5.2022. u 09:57h | Objavljeno u Sponzorirano

Za osunčane balkone možete odabrate pelargonije, ukrasni batat, viseće begonije ili raznorazne puzavice, a u sjenovitim mjestima odlično će uspijevati hortenzije, fuksije i hibridne vodenike.

Koje cvijeće odabrati za balkon, terasu ili vrt? Sve naravno ovisi o uvjetima na tim mjestima tj. imaju li malo sunca, puno sunca ili su u sjeni. Za svako mjesto postoje odgovarajuće biljke koje uspijevaju u navedenim uvjetima. Za prostore s puno sunca ili gdje je sunce čitav dan treba odabrati biljke koje ga mogu dobro podnositi.

vrtlarijaVijenac8.jpg

Biljke koje vole sunce

U tu bi skupinu definitivno stavili perlargonije svih rodova. Osim Pelargonium Grandiflorum (ciganke) imamo stajaće Pelargonije (pelargonium zonale) i viseće Pelargonije (pelargonium peltatum). Osim njih na takva mjesta moguće je saditi i biljke poput ukrasnog batata, a ima ih u više boja i varijacija), zatim raznorazne puzavice tipa Helichrysum, Plectranthus, Dichondra, Sanvitalia i dr.

Pri odabiru biljki važno je znati kako biljke rastu kako bismo ih znali dobro iskombinirati. Stoga se ne preporučuje saditi više raznog cvijeća u jedan lonac nego svaki cvijet u svoj lonac. To će na kraju rezultirati ljepšim izgledom biljke ali i vašeg balkona ili terase. U skupinu biljki koje vole sunce možemo dodati i viseće begonije, iako bi njima odgovaralo i malo sjene tijekom dana.

Druga vrsta biljaka su one koje imaju vrlo malu toleranciju na sunce, posebice tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do kolovoza, i one koje ne podnose sunce cijeli dan. Ove biljke mogu biti na suncu ali samo u jutarnjim satima ili kasno popodnevnim kad zračenje sunca više nije tako jako. U ovu skupinu ubrajamo nekoliko skupina, a to su: fuksije (mogu biti viseće ili grmolike), Impatiens New-Guinea (hibridna vodenika), hortenzije i dr.

Osim nabavke kvalitetnih biljaka, druga najvažnija stvar je supstrat. Kvalitetan supstrat znači pola posla, tako da kod njegove nabave treba voditi računa da se biljke posade u što kvalitetniji supsbstrat. Na tržištu postoji mnogo vrsta supstrata pakiranih u razne volumene i po različitim cijenama. Profesionalnih supstrata ima jako malo na tržištu, što je razumljivo iz cijena po kojima se prodaju, pa smo se u Vrtlariji Vijenac pobrinuli da kupci kod nas mogu izabrati onaj koji će im biti financijski prihvatljiv.

vrtlarija_vijenac_e.jpg

Najbolja je odstajala voda

Nakon sadnje o biljki nema puno brige, ali treba svakodnevno biti prisutan. Navodnjavanje i gnojenje se izvodi prema potrebi, s time da biljke gnojimo jednom do dvaput tjedno. Danas postoji veliki spektar gnojiva za pojedine kulture pa tako i za balkonsko bilje. Upute su vrlo jednostavne, a sve ovisi o proizvođaču. Najbolja je odstajala voda, ali ako druge nema i voda iz vrtne pumpe bit će dobra. Vodu iz vodovoda treba izbjegavati jer je klorirana, a klor nije poželjan u vodi za navodnjavanje.

  • Dravska ulica 70, 40000 Cakovec, Strahoninec - Poleve
  • +385 (0)95 815 5258
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.