Stričak u Saboru o prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima

Varaždinske vijesti | 28.11.2017. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru danas je na rasporedu bila rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u koju se uključio i HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak.

U raspravi je podsjetio saborske zastupnike, ali i cijelu javnost, kako je Varaždin, odnosno sjever Hrvatske, u ključnim danima za opstojnost Hrvatske izvojevao jednu od najvećih pobjeda zarobivši cijeli 32 korpus JNA. Ponovio je da je zarobljavanjem 80 tenkova, 70 oklopnih borbenih vozila, 18 samohodnih topova, 6 VBR plamen, 4 VBR oganj, 36 haubica, pješačkog naoružanja za opremu 10 brigada, 250 raznovrsnih vozila te više stotina minobacača raznih kalibara Hrvatska doslovno naoružana i da su se stekli preduvjeti za provođenje vojno-redarstvenih operacija kojima je bio za cilj oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija.

Podsjetio je i da su u Varaždinskim danima rata sudjelovali SJP RODE, temeljna policija PU Varaždinske, Postrojbe ZNG tj. 104 brigada HV, 5. Bojna tigrova koja 1992. prerasta u legendarnu 7. Gardijsku brigadu PUME, VOD teritorijalne obrane i odredi narodne zaštite.

- Prijedlogom ovog Zakona svi koji ne mogu ostvariti status hrvatskoga branitelja ostvariti će status sudionika i time zadobiti moralnu satisfakciju da su dali svoj doprinos obrani suvereniteta naše domovine – naglasio je Stričak.

Stričak se u raspravi založio i za veliki broj varaždinskih policajaca koji su sudjelovali u obrani Vukovara.

- Smatram da je svima poznat i veliki doprinos varaždinskih policajaca, kojih je u obrani Vukovara - Grada Heroja, sudjelovalo oko 1.100. Samo u zadnjoj smjeni u Vukovar ih je upućeno 185 od čega ih je 21 poginuo, za petoricom se još traga i vode se nestalima, 119 ih je odvedeno u koncentracijske logore Stajićevo, Srpska Mitrovica, Novi Sad i Beograd, a ranjeno ih je 66. Stoga odavde apeliram da im se kod odlaska u mirovinu omogući odlazak u statusu policajca specijalca – zatražio je HDZ-ov saborski zastupnik.

Stričak je iz Sabora uputio još dvije inicijative. S obzirom da je s područja Varaždinske županije tijekom Domovinskog rata poginulo 175 branitelja, Stričak je uputio inicijativu da 22. rujan, kada se u Varaždinu obilježava Dan oslobođenja Grada i Dan branitelja Varaždinske županije, bude obljetnica na državnoj razini. Na kraju je uputio apel za nabavku svečanih odora svim braniteljima.

- Apeliram da se svim braniteljima omogući nabava svečanih odora jer je zaista neprimjereno da na obljetnicama bitnih dana za Domovinski rat i obranu Republike Hrvatske dolaze u trenirkama, majicama i sl. Ipak su naši branitelji pobjednička hrvatska vojska i policija – zaključio je Stričak te najavio da će podržati ovaj prijedlog zakona.