Reformisti upozorili na oronulo stanje u 2. mjesnom odboru

Napisao/la: Reformisti -
Natalija Martinčević i Mirko Šemiga u obilasku prostora pored željeznice Natalija Martinčević i Mirko Šemiga u obilasku prostora pored željeznice Foto: Reformisti

Gradska vijećnica i predsjednica Reformista varaždinske Gradske organizacije Natalija Martinčević i predsjednik Reformista 2. mjesnog ogranka Mirko Šemiga u petak 24. veljače obišli su mjesta u 2. mjesnom odboru koja su u vlasništvu Hrvatskih željeznica, a tamonjim stanarima predstavljaju opasnost u njihovom svakodnevnom životu.

Unatoč višekratnim upozorenjima i molbama koje su uputili građani i 2. mjesni odbor Varaždin, prostor koji okružuje pješački pothodnik u Ulici Mihovila Pavleka Miškine i Matice hrvatske i dalje je zatrpan rabljenim drvenim željezničkim pragovima, lomljenim betonom, starim željezom i ostalim otpadom koji nastaje prilikom održavanja željezničke infrastrukture.

-Rabljeni željeznički drveni pragovi III. kategorije klasificirani su prema katalogu otpada kao opasan otpad i kao takav se moraju zbrinuti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13). Prema hrvatskim propisima usklađenim s direktivama EZ takav otpad ima jasan rok zbrinjavanja na ekološki prihvatljiv način i to maksimalno do godine dana - napominje Mirko Šemiga, predsjednik 2. mjesnog ogranka Reformista.

Prostor koji se nalazi između pragova služi kao zaklon glodavcima, štetočinama i zmijama čije prisustvo u posljednje vrijeme prijavljuju građani koji žive u blizini, a koji ih sve češće viđaju u svojim dvorištima ili u neposrednoj blizini kuća.

Od odgovornih osoba u HŽ Infrastrukturi se traži da hitno pristupe otklanjanju pragova i ostalog otpada sa prostora koji se nalaze u blizini stambenih objekata i puteva kojima se javno prometuje.

Na prostoru koji okružuje željeznički kolodvor potrebno je hitno popraviti kamene ploče na nogostupu jer dobar dio njih strši i potencijalno te je opasan za sve pješake, a isti problem je primjetan i na prostoru oko bivšeg Doma željezničara čiji okoliš godinama nije održavan i kao takav je velika sramota samog Grada i HŽ-a.

Stanari koji žive u blizini bivšeg Doma željezničara apeliraju i da se pojača policijski nadzor u večernjim satima, a pogotovo u dane vikenda. Ispijanje alkohola na javnom mjestu, buka i svađe u večernjim satima, prazne narkomanske šprice, nakupine smeća i stakla pojave su s kojima se gotovo svakodnevno susreću te su strašno ogorčeni što se ovakvi problemi ignoriraju. Dom željezničara vraćen je-u zbog nesposobne Gradske vlasti koja nije bila u stanju osigurati tamo kvalitetan sadržaj za mlade.

Željeznica je sastavni dio grada Varaždina i primjetno je da već dugi niz godina izostaju investicije koje bi modernizirale željezničku infrastrukturu i koje bi pozitivnije utjecale na okoliš i zdravlje ljudi.

Varaždinu nedostaju bukobrani u blizini stambenih kuća, rješenja za bolju i sigurniju prometnu povezanost dijela našeg mjesnog odbora sa Gradom s naglaskom na pješake i bicikliste, a svega nekoliko stotina metara od centra grada svakodnevno se svjedoči i vizualnoj devastaciji - oronulim zgradama, zapuštenom okolišu, potrganim ogradama.

EU snažno potiče i sufinancira projekte koji potiču razvoj i korištenje željeznice u teretnom i putničkom prometu te smatramo da je potrebno pokrenuti dijalog između odgovornih osoba iz struktura -a i Grada Varaždina koji će u konačnici rezultirati konkretnim projektima.

Pojasnili su u svom pripoćenju Reformisti 2. mjesnog ogranka.

2. mjesni odbor

2. mjesni odbor 1

2. mjesni odbor 2

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.