OBIČAJI NAŠEG KRAJA Mrvice i ostatke hrane od uskršnjeg doručka bacali u vatru Foto: Ilustracija/Arhiva VV

OBIČAJI NAŠEG KRAJA Mrvice i ostatke hrane od uskršnjeg doručka bacali u vatru

VV | 17.4.2022. u 11:33h | Objavljeno u Našim krajem

Katolici danas slave svoj najveći blagdan - Uskrs, odnosno dan uskrsnuća Isusa Krista.

Vjernici se za današnji blagdan pripremaju kroz korizmu molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, odricanjem te dobrim djelima. Uz Uskrs su vezani mnogi hrvatski pučki običaji poput uskrsnih krijesova, odnosno vuzmenki, bojanja pisanica i blagoslova blagdanskih jela u uskrsnoj košari.

- Post je završavao blagoslovom jela na Uskrs, Vuzem, i njegovim blagovanjem u krugu obitelji. Na blagoslov su žene u pisanim košarama odnosile šunku, jaja, sol, luk, kruh ili pogaču te zdiganjke s nadjevom od oraha, maka, rogača, sira ili domaćeg pekmeza od šljiva. Svaki član obitelji morao se založiti blagoslovljenom hranom kako bi tijekom čitave godine bio zdrav. Mrvice i ostatke hrane se spaljivalo, a ljuske pisanice moglo se i posipati vrtom kako bi vrt bio plodan i dao bogat urod - otkrio je naš poznati etnolog Tibor Martan.

Napominje da su u visočkom kraju žene za blagoslov pripremale posebnu pogaču zvanu vrtanj ili maslenjača, a nakon mise crkvom Presvetog Trojstva išao je šikuter, osoba zadužena za ubiranje milodara, s košarom, te prikupljao hranu kojom će se iza Uskrsa počastiti težaci u župnikovom vinogradu, goricama.

- Kod mise poldanice djevojke su znale darivati mladiće pisanicama, a na Visokom su mlađe žene, snahe, odnosile na misu poldanicu pisanice svezane u rupčiću te ih nakon mise darivale svojim krsnim zetićima - ističe Martan.

Dodaje kako usmena predaja visočkog kraja pamti i Ivana Plantića zvanog Vrban, koji je na pijacu znao svirati i pjevati o Uskrsu u šlatvu sljedeću pjesmu:

"Pisan Vuzem došel je,/ drevce zeleni, drevce zeleni./ Naš se Jezuš z groba stal je,/ to nas veseli, to nas veseli./ Tam pri one stare kleti,/ vuzmenjka gori, vuzmenjka gori./ Nju mi kure mladi dečki,/ si su veseli, si su veseli./ Hajdmo deklice i snešice,/ daruvati mi, daruvati mi./ S lepim pisanemi jajci,/ to ih veseli, to ih veseli."

- Na Uskrsni ponedjeljak, Vuzmeni pondelek, djevojke su nastojale za odlazak na misu obući nešto novo kako bi se svidjele mladićima iz susjednih župa koji su toga dana dolazili na podnevnu misu - pojasnio je Martan pučke običaje vezane uz Uskrs.