Na cvetlinskom Etno festivalu u subotu dvadesetak sastava

V.V. | 11.7.2017. u 08:29h | Objavljeno u Našim krajem

DVD Cvetlin, tradicionalni organizator poznatog etnofestivala koji svakog srpnja okuplja tisuće ljubitelja domaće glazbe iz cijelog Zagorja, Međimurja, Zagreba i prekograničnih slovenskih mjesta, „brusi“ zadnje pripreme za ovogodišnje 31. festivalsko izdanje koje će se u Cvetlinu održati u subotu, 15. srpnja.

Fešta u Cvetlinu počinje glazbenim uvodom već u petak, 14. srpnja, kada će pod velikim šatorom nastupiti Flash band. Početak je u 19 sati.

Središnja festivalska manifestacija održat će se u subotu, a počet će u 17 sati pozdravnim riječima domaćina i organizatora te predstavnika pokrovitelja festivala – Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja i Varaždinske županije, a očekuje se i dolazak predstavnika Ministarstva kulture.

U glazbenom dijelu i ove će se godine za naklonost žirija i publike natjecati dvadesetak sastava s područja Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Međimurske i, dakako, Varaždinske županije, koji njeguju tradicionalnu narodnu glazbu čija su okosnica žičani instrumenti (bas, cimbule, gitara, „begljajt“).

Danas se ta glazba prepoznaje kao autohtona i kao odraz specifične glazbene tradicije koja se uspjela sačuvati na ovom kajkavskom području.

Slijedom dugogodišnjeg običaja, i ove će godine stručno prosudbeno povjerenstvo izabrati tri najbolja festivalska sastava, a svog favorita birat će i publika.

S obzirom na iznimnu popularnost cvetlinskog Etnofestivala, i ove se godine očekuje sjajna posjećenost te vesela i duga glazbena noć u kojoj će se brojni posjetitelji moći opustiti uz pjesmu i ples.

Stoga i ne treba čuditi što se domaćini i mještani već uvelike pripremaju i vesele svom najvećem zabavnom i kulturnom godišnjem događanju, kada će njihovo naselje ponovno postati najveće festivalsko odredište sjevera Hrvatske.