Zbog Covida-19 izostat će tradicionalno obilježavanje Međ. dana medicinskih sestara i tehničara Foto: OB Varaždin

Zbog Covida-19 izostat će tradicionalno obilježavanje Međ. dana medicinskih sestara i tehničara

| 11.5.2020. u 20:19h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – jedne od najhumanijih profesija. Obilježavanje ovog dana još je posebnije u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija, a u čast 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale, proglasila i kao „Godinom medicinskih sestara i primalja“.

- Želja nam je široj javnosti ukazati na značaj sestrinske profesije, odnosno medicinske struke, kao i struke samih primalja. Ponekad nam se čini kako znanje i trud pojedinaca često nisu dovoljno prepoznati u javnosti što ne znači da nisu važni. Tako je možda i s medicinskim sestrama koje profesionalno, odgovorno, ali i samozatajno rade svoj posao, za koji često ističu kako to za njih nije samo posao, već i poziv - istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag .med. techn.

Zbog epidemije uzrokovane COVID-19 infekcijom, ove godine izostat će tradicionalno obilježavanje Dana medicinskih sestara i tehničara poput prigodnih druženja, organiziranja izložbi, raznih edukacija. Međutim, COVID-19 infekcija ipak ih neće spriječiti da taj dan ne budu uz svoje pacijente, da im pružaju najbolju zdravstvenu skrb, riječ utjehe, upute topli pogled pun ohrabrenja.

- Naš cilj je pružiti pomoć svakom našem pacijentu, a pogotovo u ovim teškim vremenima. Zbog cjelokupne situacije u Općoj bolnici Varaždin, medicinske sestre i tehničari rade u timovima, odnosno u 24-satnim dežurstvima što sa sobom donosi brojne izazove, odricanja, ali i strpljenje. Uspjehe koje smo do sada postigli, prvenstveno vezane uz liječenje COVID-19 pacijenata, ali i rad s onima kod kojih je postojala samo sumnja na koronavirus, pokazali su nam da svoj posao obavljamo savjesno i profesionalno. Veselimo se svakom otpustu oporavljenog pacijenata, susretu koji imaju s članovima svojih obitelji i to nam da je snagu da nastavimo dalje. Koliko god ova sitaucija bila teška i neizvjesna, mi medicinske sestre i tehničari iz nje možemo izvući ono najbolje – zajedništvo i povezanost - rekla je sestra Sekovanić.

A da svoj poziv žive i rade 24 sata, medicinske sestre i tehničari, svakodnevno dokazuju, a sada posebno u ovom vremenu kada se s punom pažnjom prati broj oboljelih od COVID-19 infekcije, broj umrlih, onih koji su na bolničkom ili kućnom liječenju, u samoizolaciji, broj oporavljenih.

- Iako smo svi nekako mislili kako do nas neće stići taj virus, on je vrlo brzo nakon Italije stigao u Hrvatsku, a onda i u Varaždinsku županiju. Prve pacijente s COVID-19 infekcijom u OB Varaždin počeli smo zbrinjavati početkom ožujka. Iako smo se educirale, uvježbavale, ipak je u svega nekoliko sati trebalo sva ona teorijska saznanja koja smo imali primijeniti u praksi. Morali smo se reorganizirati, djelovati brzo i bez pogreške kako bi stvorili sve preduvjete za sigurno zbrinjavanje tih pacijenata, a da pritom zaštitimo druge pacijente, a i sami sebe. Na početku nam je sve bilo novo, učile smo iz dana u dan, ali sad nakon gotovo dva mjeseca kako na našem odjelu imamo COVID-19 pacijente, mogu s ponosom istaknuti kako smo postali pravi uigrani tim - rekla je glavna sestra Službe za interne bolesti Željka Gajski, dipl.med.techn.

Medicinske sestre i tehničari  Objedinjenog hitnog prijema testirali su velik broj žitelja Varaždinske županije kod kojih je postojala sumnja na COVID-19, a u konačnici i kod kojih je nalaz potvrdio sumnju.

- Svatko od nas susreo se sa svojim prvim pozitivnim bolesnikom za kojeg znaš da si ti taj koji ga je testirao, da si ti taj koji je s njim proveo vrijeme u potrebnoj izolaciji i prvi put to zaista djeluje poprilično stresno. U glavi ti se vrti tisuće stvari, jesmo li im pružili najbolju skrb, jesmo li se maksimalno zaštitili… Kasnije, nekako postane lakše, iako ima i teških trenutaka, posebno kada u svojoj smjeni imaš životno ugrožene pacijente koji ovise samo o tebi. tada, daješ sve od sebe. Zaboraviš da ti je do prije minutu bilo užasno vruće pod zaštitnom opremom, zaboraviš da si umoran, iscrpljen, žedan, gladan, da se sa svojom obitelji nisu vidio dva mjeseca - jednostavno u potpunosti se predaš tom pacijentu – ispričala je glavna sestra Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Nevenka Ivek, dipl.med.techn., medicinska sestra s višegodišnjim iskustvom u radu s pacijentima OB Varaždin.

O oboljelima od COVID-19 infekcije brinu medicinske sestre i tehničari s Odjela za infektologiju. Dežuraju 24 sata, a raspoređena su u četiri tima po tri sestre. Osim svakodnevna četiri odlaska pacijentima kako bi provjerili njihovo zdravstveno stanje, s pacijentima komuniciraju i telefonskim putem, a ponekad, zbog složenosti situacije i ugroženosti pacijenata ostaju s njima cijelo vrijeme.

- Kad odlazimo tim pacijentima, veliku pažnju i vrijeme posvećujemo upravo oblačenju zaštitne opreme. Pazimo na svaki detalj kako bi se maksimalno zaštitili. Kada smo s pacijentima pokušavamo im se maksimalno posvetiti, popričati s njima, izvadimo krv za laboratorijske serološke pretrage, napravimo kontrolni bris nosa i ždrijela na COVID-19, izmjerimo krvi tlak, puls, saturaciju (zasićenost kisikom) i po potrebi izvadimo acidobazni status (ABS) koji je jedan od pokazatelja stanja arterijske krvi, a koji je ključni za preživljavanje kritičnih pacijenata. Kada završimo pregled pacijenata, izlazimo. Slijedi postupak skidanja, jako oprezan da se ne kontaminiramo, izlazak na svježi zrak od barem 20 minuta kako bi se ventilirale, te slijedi kupanje i tuširanje u pjenušavom kloroheksodinu - ukratko je objasnila postupak glavna sestra na Odjelu za infektologiju Vesna Šalig.

Sami pacijenti često se znaju teško nositi sa novonastalom situacijom.

- Na početku su svi oni bili jako prestrašeni. Prvo riječ je o novoj bolesti, o kojoj nitko ništa nije znao, informacije iz svijeta nisu bile ohrabrujuće, posebno kada je riječi bilo o broju umrlih. Kada su saznali da su COVID-19 pozitivi, te kada su još nas vidjeli u našim zaštitnim odjelima, uz spoznaju da će morati biti zatvoreni na odjelu, ne znajući što im donosi slijedeći dan, s pitanjem jesu li zarazili i svoje ukućane, posebno one koje spadaju u rizičnu skupinu, zaista im nije bilo lako. Međutim, tijekom naših razgovora, kada su uvidjeli našu empatiju, suosjećanje, pristojnost, da s njima postupamo kao i sa svakim pacijentom koji je na liječenju u varaždinskoj bolnici, kada su vidjeli i određenu dozu samopouzdanja jer smo stručne, educirane i uvježbane da se nosimo sa svakom situacijom – uspjeli smo stvoriti odnos pun povjerenja i sigurnosti koji je temelj ka uspješnom liječenju – rekla je sestra Šalig te dodala kako je jedan od najljepših trenutaka kada oporavljeni pacijenti odlaze svojim kućama, svojim obiteljima. Kako oni nas ne vide, te nas prepoznaju samo po glasu, kad izlaze iz bolnice, najčešće žele vidjeti naša lica. Kada vidite tu sreću, veselje, zahvalnost u njihovim očima – nama je to tada najveća nagrada za naš rad, trud i odricanje - s ponosom je izjavila sestra Šalig.

Medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan čestitao je i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, te im se zahvalio na svemu što čine za pacijente.

- Liječnici su nositelji zdravstvenog sustava i njihova uloga u zbrinjavanju pacijenata je neprocjenjiva. Međutim, potporni stup koji čuva taj sustav su upravo medicinske sestre i tehničari. Od hitnog prijema, trijaže, do brige za intenzivnog pacijenta, brinući o svakom detalju njihova trenutnog zdravstvenog stanja, i to sve pod punom zaštitnom opremom – zahtjeva stručnost, organiziranost, empatiju, suosjećanje, smirenost, samopouzdanje – a to je ono što medicinske sestre i tehničari Opoće bolnice Varaždin imaju i na čemu sam posebno ponosan, ali i zahvalan jer oni čine kvalitetu ove zdravstvene ustanove. Reaktivacija bolničkog sustava, novi je izazov pred svima nama, a velik dio tereta snosit će upravo medicinske sestre i tehničari. Uvjeren sam kako će oni usješno odgovoriti i tom izazovu. I zbog toga, oni su zaslužili da se njihov status vrednuje i poštuje u društvu - izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.