Udruzi "Novi put" i Valentini Dimitrov Novosel plakete Hrvatske udruge socijalnih radnika Foto: HUSR

Udruzi "Novi put" i Valentini Dimitrov Novosel plakete Hrvatske udruge socijalnih radnika

I.D./Varaždinske vijesti | 24.3.2019. u 16:30h | Objavljeno u Društvo

Udruga "Novi put" iz Varaždina i Valentina Dimitrov Novosel, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Varaždin među dobitnicima su plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika (HUSR), dodijeljenih na stručnom skupu "Promicanje važnosti ljudskih odnosa" održanom u povodu Svjetskog dana socijalnog rada 19. ožujka u Zagrebu.

Plakete Hrvatske udruge socijalnih radnika dodjeljuju se organizacijama civilnog društva i fizičkim osobama čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja, a njihovo djelovanje doprinosi razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada.

Udruga "Novi put" osnovana je 2010. godine u Varaždinu, a riječ je o nevladinoj organizaciji čiji je cilj promicanje, razvoj i unapređenje skrbi o beskućnicima, pružanje stručne i savjetodavne pomoći te stručno osmišljavanje, izrada i realizacija projekata za unapređenje kvalitete života beskućnika.

- Kao udruga vodimo prenoćište za beskućnike koje je osnovano 2001. u suradnji s Gradom Varaždinom i Centrom za socijalnu skrb Varaždin. Kroz proteklu godinu u prenoćištu je ostvareno ukupno 3.674 noćenja za 28 korisnika, a za očekivati je da će zbog sve težeg materijalnog stanja velikog dijela današnjeg društva taj broj i dalje rasti. Kako bi se unaprijedila kvaliteta života beskućnika, u prenoćištu su im dostupne brojne aktivnosti – kreativne radionice, radna terapija, obrađivanje vrta i plastenika, radionice šivanja, psihosocijalni grupni rad i slično, u kojima mogu svakodnevno sudjelovati i svrhovito provoditi svoje slobodno vrijeme. Nastojimo naše sugrađane beskućnike navesti da kroz razne aktivnosti vrate vjeru u sebe i vlastite vrijednosti - ističe Nikola Dugandžić, predsjednik udruge, kojem je plaketu uručila Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Socijalna radnica Valentina Dimitrov Novosel od 2000. godine radi u Centru za socijalnu skrb Varaždin u Odjelu za tretman djece i mladih s problemima u ponašanju gdje su njena kreativnost, specifične vještine i stručnost posebno došle do izražaja  u radu s djecom i mladima.

- U tijeku svoje profesionalne karijere, kolegica Dimitrov Novosel svojim je inicijativama bila "kotač promjena" u našoj županiji pa je tako njen inicijalni prijedlog s konkretnim pokazateljima bio prvi korak ka otvaranju prenoćišta za beskućnike, današnju Udrugu Novi put. Također aktivno sudjeluje u radu Kluba žena Varaždin od 2002. godine, a od 2010. do 2015. godine obnašala je funkciju predsjednice Kluba žena Varaždin. Kako je bila usmjerena na organiziranje konkretne pomoći ženama i djeci koja trpe nasilje u obitelji, bila je nositelj projekta "Mirna kuća", što je kasnije poslužilo kao radni materijal gradskim čelnicima za otvaranje Doma za žrtve obiteljskog nasilja "Utočište Sv. Nikola". Kroz rad, volonterske aktivnosti, vođenje mjera obiteljsko-pravne zaštite, također se dodatno educirala te je 2014. godine završila edukaciju "Posredovanje u izvansudskoj nagodbi za mlade u sukobu sa zakonom", a u praksi i dalje provodi postupke izvansudske postupke nagodbe između počinitelja kaznenog djela i oštećenog kaznenim dijelom - naveli su iz Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije, koja je i Valentinu Dimitrov Novosel i Udrugu Novi put kandidirala za nagradu HUSR-a.