Mladima za ostanak prioriteti su financijska stabilnost, napredak u poslu i riješeno stambeno pitanje

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Mladima za ostanak prioriteti su financijska stabilnost, napredak u poslu i riješeno stambeno pitanje Foto: Martin Novosel

U Centru za mlade Varaždin predstavljeni su rezultati istraživanja „Potencijali mladih u gradu Varaždinu“ koje su zajednički proveli Grad Varaždin i inicijativa Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. u sklopu europskog projekta „Baraka za dijalog“. O rezultatima istraživanja govorili su gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, privremena pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Grada Varaždina Mirna Kezele, mag. psihologije Monika Melnjak i koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. Nino Preložnjak.

U istraživanju je sudjelovalo više 1600 mladih do 33 godine, od kojih je njih 803 ispunilo cijelu anketu. Najveći broj sudionika u istraživanju pripada kategoriji adolescenata od 14 do 18 godina (50%) i mladih do 23 godine (27%). U anketi je sudjelovalo 68% osoba ženskog spola, 31% osoba muškog spola i 1%transrodnih osoba.Oko87% ispitanika izjašnjava se heteroseksualnim osobama, dok se njih 9% izjašnjava homoseksualnim i biseksualnim osobama. Uglavnom žive s obitelji, a prihod po osobi unutar obitelji uglavnom iznosi 2 do 4000 kuna. Oko 22% ispitanika smatra se ateistima/agnosticima, a 17% bilježi da pripadaju alternativnoj društvenoj skupini (punk, rock, metal). Mlada osoba u Varaždinu veći dio vremena provodi slušajući glazbu, družeći se s prijateljima i obitelji, izlazi u kafiće, obavlja kućanske i obiteljske poslove te se posvećuje osobnom razvoju. Od iznimne im je važnosti biti okružen dobrim prijateljima, važno im je pružanje mogućnosti da se mogu baviti čime žele, ali i dobar materijalni položaj.

Na pitanje što bi vladajuća većina trebala učiniti da veći broj mladih nastavi školovanje u Varaždinu nakon srednje škole, oko 37% smatra da treba osmisliti programe u suradnji s fakultetima koji bi najboljim studentima po završetku studija osigurali pripravništvo ili posao u struci, ukupno 32% ispitanika smatra da vladajuća većina treba osigurati besplatno više ili visoko obrazovanje za sve, dok oko 34% ispitanika smatra da treba osigurati osnivanje dodatnih viših škola i fakulteta. 

Oko 69% ispitanika smatra da su za ostanak u Varaždinu, odnosno preseljenje ili povratak u Varaždin važna dobra financijska primanja, oko 68% smatra da su za to važni stabilan i stalan posao, a 65% njih ističe da je to posao u kojem mogu napredovati. Oko 61% ispitanika smatra da je ostanak, preseljenje ili povratak u Varaždin potrebno riješiti stambeno pitanje (npr. subvencionirano podstanarstvo, vlastita nekretnina, stanovi za mlade).

Prema mišljenju ispitanika najvažniji problemi mladih u Varaždinu su nedostatak životne perspektive (neizvjesna mogućnost zapošljavanja, posjedovanja nekretnine, osnivanje obitelji i sl.), važnost „poznanstva i veza“, a ne sposobnost i stručnost, te nedostatak interesa za društvena i politička zbivanja što rezultira niskom uključenošću mladih u kreiranje politika za mlade(sl.3.). Za rješavanje problema mladih u gradu najodgovornijim smatraju lokalnu vlast (40%), same mlade (17%) i roditelje (15%). Ipak, ispitanici iz vlastitog iskustva zaključuju da su za uspjeh u Varaždinu važni osobna snalažljivost i upornost (67%), profesionalna odgovornost i zalaganje na poslu (50%) i osobne ili obiteljske „veze“ i poznanstva (49%).

Čak 49% mladih koji su ispunjavali anketu nikad nisu čuli za Centar za mlade. Informacije o događajima i novostima o Varaždinu mladi najviše saznaju preko društvenih mreža – FB, IG, Twitter, čak njih 75% daje taj odgovor. Smatraju da bi u Centru za mlade trebao postojati program radionica usvajanja životnih vještina (komunikacija, odnosi, profesionalno predstavljanje i sl.), zatim nuditi usluge informiranja u području obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti, te različita savjetovališta za mlade (mentalno zdravlje, profesionalna orijentacija, suzbijanje ovisnosti među mladima i dr.).

Generalno, sudionici smatraju da u gradu najviše nedostaje prostora na otvorenom (23%),prostora u kojima bi se mogli kreativno izražavati (20%) te klubova (19%).(sl.5)U istom pitanju mnogo njih dodatno bilježi kako smatra da nedostaje klubova, ali s glazbom koja nije „narodna“.

_DSC6282.jpg

_DSC6280.jpg

_DSC6279.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.