Predstavljanje "Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela" Ljerke Šimunić

Napisao/la: VV -
Predstavljanje "Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela" Ljerke Šimunić Foto: Andrej Švoger

U utorak, 20. veljače, u multimedijskoj dvorani u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) predstavlja se Vodič kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin. Autorica teksta i koncepcije Vodiča je muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju Ljerka Šimunić, a likovnog oblikovanja dizajnerica Negra Nigoević. Objavljivanje ovog izdanja u nakladi Gradskog muzeja Varaždin financijski su potpomogli Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.

Kulturnopovijesni odjel najstariji je odjel Gradskog muzeja Varaždin, čijim je osnutkom 1925. godine započelo i djelovanje Muzeja. Od samoga početka javnoga rada smješten je u gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, najvažnijemu varaždinskom kulturno-povijesnom spomeniku. Premda je stalni postav tijekom godina postojanja doživio nekoliko preinaka, kroz cijelo to vrijeme zadržala se ideja njegova začetnika Krešimira Filića, prvog kustosa i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin, da se kroz izložene predmete dokumentira način življenja ovdašnjih stanovnika u različitim povijesnim i stilskim epohama, po čemu je taj postav i važan segment u identitetu grada Varaždina.

Nakon profesora Filića, njegova nasljednica Mira Ilijanić, kustosica a potom i ravnateljica Gradskog muzeja Varaždin sve do umirovljenja 1973. godine, zaslužna je za prvu izmjenu koncepta stalnog postava 1952. godine, s definiranim povijesnim, stilskim i vremenskim cjelinama.

Po završetku opsežne obnove utvrde Stari grad osamdesetih godina prošlog stoljeća, uređen je i 1989. godine otvoren i novi stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a, prema muzeološkoj koncepciji kustosa u GMV-u Miroslava Klemma i Ljerke Šimunić. Taj stalni postav, treći od osnutka Odjela, zadržao je osnovne značajke onih prethodnih, s nekim sadržajnim izmjenama uvjetovanima otvaranjem novih prostornih kapaciteta. Način prezentacije novog stalnog postava dobio je visoke ocjene domaće i inozemne stručne javnosti, a zbog toga je i Gradski muzej Varaždin 1994. godine bio prvi hrvatski muzej nominiran za Nagradu europskoga muzeja godine.

Odgovarajući zahtjevima suvremenoga doba, u međuvremenu su se u koncepciji stalnog postava dogodile neke izmjene, pa je tako u novoobnovljenom južnom krilu Starog grada 2007. godine otvorena nova muzeološka cjelina Zbirka keramike, porculana, stakla i satova, a 2014. godine osuvremenjena je i dopunjena cjelina Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća. Autor likovnog oblikovanja obiju novih cjelina je arhitekt mr. sc. Mario Beusan.

S obzirom na to da je uz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a do sada bio dostupan vodič tiskan 1989. godine, koji već duže vrijeme nije odgovarao stvarnom izložbenom konceptu, krajem prošle godine objavljen je novi, sveobuhvatni vodič, koji posjetiteljima, a i stručnoj i široj javnosti, pruža detaljniji uvid u građu izloženu u Starom gradu, važnoj muzejskoj i varaždinskoj destinaciji hrvatskim i stranim posjetiteljima svih dobnih skupina i profila.

Predstavljanje Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela priređuje se od 19 sati, a u programu sudjeluju predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, umirovljeni muzejski savjetnik u GMV-u Miroslav Klemm i autorica muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.