Zabrana upravljanja motornim vozilom Foto: VV arhiva / ilustracija

Zabrana upravljanja motornim vozilom

- | 7.10.2024. u 21:41h | Objavljeno u Pravni kutak

Ako se protiv vas vodio prekršajni postupak i izrečena vam je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na određeno vrijeme, zasigurno je glavno pitanje koja vas zanima kao počinitelja prekršaja - od kada takva zabrana stupa na snagu, odnosno u kojem periodu mi je zabranjeno upravljati motornim vozilom.

Odgovor na to pitanje krije se iza poprilično složene pravne konstrukcije koja nije jasna ni osobama koja su puno stručnije u tom pravnom području od počinitelja prekršaja i za kojeg bi saznanje o datumu nastupa zabrane kao i njenom završetku trebalo biti jasno i nedvosmisleno kako bi takvu zabranu uistinu mogao i poštovati. Naravno, ukoliko takvu zabranu ne poštujete izlažete se i većim problemima od onih koje su vam već nastali.

Prekršajni zakon propisuje da takva zabrana nastupa, odnosno počinje teći od izvršnosti presude, pa se postavlja pitanje kako će počinitelji prekršaja znati je li presuda postala izvršna i što to uopće znači izvršnost presude.

Zakon vrlo detaljno definira i što znači izvršnost presude, pa da bi se ista smatrala izvršnom mora prvenstveno biti pravomoćna, uručena osuđeniku, mora proteći rok za dobrovoljno izvršenje i ne smiju postojati zakonske smetnje za njeno izvršenje. Ali takva složena konstrukcija zasigurno neće građanima pomoći da utvrde je li njihova zabrana nastupila ili ipak još uvijek mogu upravljati motornim vozilom.

Ne bi li zaista bilo logičnije da se vozača pravodobno, jednostavno i nedvosmisleno informira od kojeg točno dana nastupa njegova zabrana upravljanja motornim vozilom, umjesto da se isti mora baviti tumačenje složenih zakonskih tekstova ili pak angažirati odvjetnika koji će mu navedeno rastumačiti?

Pojam nastupanja izvršnosti presude veže se uz čitavu presudu, a ne samo izrečenu zabranu upravljanja motornim vozilom, pa se problemi vrlo često javljaju jer je u takvim slučajevima najčešće izrečena i novčana kazna počinitelju prekršaja, a u presudama ponekad biva dozvoljena obročna otplata kazne, pa se čeka da rokovi za plaćanje u cijelosti proteknu, čak i u slučajevima da je okrivljenik svoju kaznu platio i prije isteka određenog mu roka.

Nakon što sud utvrdi da je nastupila izvršnost presude jer su protekli svi rokovi isti mora obavijestiti policiju, odnosno dostaviti im odluku radi izvršenja zaštitne mjere, a naravno da se to ne događa u realnom vremenu, nego ponekad proteknu i dani u tom procesu.

Stoga, presuda ne može postati izvršna u slučajevima da sud odobri okrivljeniku duži rok za plaćanje novčane kazne od npr. 6 mjeseci (primjerice kada ima u vidu loše imovinsko stanje počinitelja i želi mu na taj način olakšati plaćanje visoke novčane kazne) jer čitavo to vrijeme se čeka dobrovoljno izvršenje sudske odluke, odnosno dobrovoljno plaćanje novčane kazne i svo to vrijeme presuda ne može steći svojstvo izvršnosti, pa samim time ne može niti nastupiti zabrana upravljanja motornim vozilom, a postavlja se pitanje koja će biti svrha te mjere nakon proteka tako dugog vremenskog perioda.

Da bi se donekle olakšalo počinitelju prekršaja na stranicama MUP-a omogućeno je da u svakom momentu provjerite status svoje vozačke dozvole, odnosno da kliknete na dio „Status vozačke dozvole“ kako bi se sa sigurnošću uvjerili je li vam nastupilo vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom ili ipak ne.

Dakle, prije nego sjednete u automobil i odlučite krenuti na put, a niste baš sigurni je li vam zabrana nastupila ili ne, preporučljivo je iskoristiti mogućnost danu vozačima da provjere status svoje vozačke dozvole u nekoliko klikova.

Naravno da to nije nikakva pravna sigurnost niti pak je životno i logično očekivati od svake osobe da je informatički pismena i da će svakodnevno pratiti svoj status vozačke dozvole putem aplikacije, stoga je evidentno da je potrebno uvesti određene izmjene kako bi svaki vozač mogao bez puno truda i muke znati u kojem periodu mu nastupa zabrana upravljanja motornim vozilom kako bi se te zabrane mogao i držati.

Označeno u